Un cetățean ne-a semnalat o „întâlnire de gradul zero” cu sistemul fiscal românesc. Un mesaj pe telefon la prima oră îl anunța că are poprire pe contul de salariu, pentru fabuloasa sumă de 275 RON. Brusc în ilegalitate! Un drum la bancă nu a lămurit mare lucru, doar că poprirea vine de la Finanțe. Alt drum la Finanțe, unde lămuririle au fost vagi, cu trimitere la 2018 și 2019, recalculări, CASS… Când experții în finanțe sunt puși în dificultate de legi și decizii alambicate, când contribuabilul scormonește în … dosare pentru dovezi, cea mai sănătoasă abordare e să plătești acum și să te lămurești după. Cetățeanul nostru a plătit pe loc datoria, cu o penalizare de 15 RON (după calculele noastre, 5,45% penalizari/zi). Spre seara, situația a fost rezolvată.
Cu siguranță fiecare se întreabă: când va reuși statul să comunice rapid și transparent cu cetățenii? când abordarea va fi mai întâi „prezumție de nevinovăție” și doar apoi „poprire, punere la zid”? când drumurile și cozile vor dispărea? când limbajul recomandatelor de la ANAF va fi în limba română vorbită, să o înțeleagă și cei care nu sunt experți contabili? când vor fi folosite taxele și impozitele pentru a moderniza un sistem haotic, îmbătrânit, în care stânga nu știe ce face dreapta? (n.r. automatele de bonuri de ordine nu înseamnă hi-tech, ci doar ieșirea din Evul Mediu, mai e mult până în secolul 21.)
Înțelegem pe deplin disperarea statului român de a scoate apă din piatră seacă. Măcar de ar fi folosiți cu cap banii care ajung la buget. Dar după cum guvernanții sunt generoși și fabulează cu banii populației, bugetul statului e de mult un sac cârpit cu fir de aur.
Adrian Tatu