Acasă Regional Guvernul Orban pompează milioane de euro în infrastructura sportivă din România

Guvernul Orban pompează milioane de euro în infrastructura sportivă din România

0

Omul de afaceri Dan Șucu a spus lucrurilor pe nume într-o conferință de presă unde a fost prezentat ca acționar la clubul Rapid București. Acesta susține că nu i se pare corect ca un club de fotbal din România să fie susținut financiar de guvernul unei alte țări. Acesta a dat exemplu pe Sepsi Sfântu Gheorghe, finanțat cu bani din Ungaria.

Nu e o lovitură pentru alte echipe că un Guvern al unei țări străine investește anual 3,5 milioane de euro în bugetul unei echipe care concurează aici? Unde e normalitatea? Despre ce vorbim aici? Reclamele de la OTP Bank și MOL sunt reclame pe baze comerciale? Care este beneficiul lor? Mi se pare fără sens și nimeni nu întreabă nimic. Ăsta nu e un mod de a intra în competiție.Sunt tare curios dacă vreodată echivalentul din Ungaria al Curții de Conturi va veni să verifice ce se întâmplă cu banii contribuabililor”, a spus Dan Șucu, noul acționar de la Rapid.

În România, Sepsi și Csikszereda au fost beneficiarele investițiilor guvernului controlat de Orban. S-au pompat zeci de milioane de euro în infrastructură, academii, stadioane susține gsp.ro

Pe lângă acestea, guvernul de la Budapesta a facilitat investițiile unor sponsori cu dedicație pentru cele două cluburi din Liga 1 și Liga 2. Sepsi primește 4,5 milioane de euro anual de la parteneri, fiind de departe formația din Liga 1 cu cele mai bune contracte de sponsorizare.

Echipa lui Cristiano Bergodi are contracte, printre alţii, cu Gyermelyi, cel mai mare producător de paste din Ungaria, care i-ar finanța pe covăsneni cu un milion de euro anual.

Sepsi mai are contracte de sponsorizare cu alte firme printre care OTP Bank, MOL, Belfry (companie de construcții), dar și alte societăți comerciale deținute de patroni maghiari, care, în total ar mai aduce 2,5 milioane de euro.

Gazeta Sporturilor a scris în toamna lui 2020 despre strategia clară a guvernului de la Budapesta de a investi și în afara granițelor Ungariei, acolo unde există comunități masive de etnici maghiari.

Din 2013 până în prezent, ungurii au investit circa 75 de milioane de euro în cele 10 proiecte transfrontaliere, construite în zone din România, Croația, Slovacia, Slovenia și Ucraina.

Implicarea tot mai masivă, din punct de vedere financiar, a Guvernului maghiar, condus de Viktor Orban, în anumite zone și proiecte de pe teritoriul României, mai cu seamă în zona Transilvaniei și în special, cu sume foarte mari, în domeniul sportului, în general, și al fotbalului, în special, a devenit un subiect important inclusiv pentru zona politică din țara noastră.

GSP a scris încă din luna aprilie a anului trecut că Ungaria va continua să investească în echipele de fotbal care activează în orașe unde etnicii maghiari sunt bine reprezentați.

După exemplul Sepsi și Csikszereda, Guvernul Viktor Orban se pregătește să facă același lucru și la Târgu Mureș, unde trăiește cea mai mare comunitate din România a populației cu origini maghiare, peste 70.000 de persoane.