Acasă Social (P)Guvernul a aprobat bugetul pentru 2024, un buget care reflectă viziunea și...

(P)Guvernul a aprobat bugetul pentru 2024, un buget care reflectă viziunea și determinarea PNL de a construi o Românie modernă și prosperă

Guvernul a aprobat bugetul pentru 2024, un buget care reflectă viziunea și determinarea PNL de a construi o Românie modernă și prosperă.

Dezvoltăm comunitățile locale prin finanțarea tuturor proiectelor esențiale şi continuăm investițiile în sănătate și în infrastructură rutieră, pentru a reduce decalajele dintre urban și rural.

Ne propunem anul viitor să continuăm să susținem educația, atât prin salarii mai mari pentru dascăli, cât și prin modernizarea infrastructurii.

,,A fost majorat bugetul prevăzut pentru învățământ în anul 2024 – are o valoare de peste 74 de miliarde de lei, echivalentul a 4,3 % din PIB. Vom avea cu peste 20 de miliarde de lei mai mult pentru educație!

Bugetul de stat prevăzut înregistrează o creștere de 56% față de execuția din 2023, fiind în valoare de peste 57 de miliarde de lei. Este principala sursă de finanțare pentru învățământ, căreia i se adaugă sume defalcate din TVA prin bugetele locale, venituri proprii ale instituțiilor de învățământ superior și bugetele locale din venituri proprii.

Sumele prevăzute în bugetul Ministerului Educației asigură, printre altele:
👉 plata salariilor majorate ale personalului din învățământ, inclusiv pentru cele 1200 de posturi de consilieri școlari acordate anul acesta;
👉 plata burselor pentru elevi și studenți, al căror număr și cuantum au crescut față de anul trecut;
👉 investițiile prin PNRR pentru dotarea școlilor, digitalizare, formarea cadrelor didactice, microbuze pentru elevi, campusuri pentru învățământ dual.

Este o creștere istorică pentru educație. Implementarea graduală, dar continuă și hotărâtă a noilor legi ale educației va face ca investiția în învățământ să crească și mai mult, pe măsura nevoilor și a importanței acestui domeniu esențial!”, ministra liberală a Educației, Ligia Deca.