Acasă Parlamentar de Brașov Gabriel Andronache, despre ”temelia juridică” a Aeroportului Brașov

Gabriel Andronache, despre ”temelia juridică” a Aeroportului Brașov

0
Ziua de 15 iunie 2023 va rămâne, cu siguranță, una memorabilă pentru brașoveni. Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav a devenit operațional. Acest lucru nu ar fi fost însă posibil fără aportul multor oameni ambițioși și determinați. Unul dintre aceștia este deputatul PNL Gabriel Andronache care a venit încă din 2016 cu soluții juridice pentru a clarifica legislativ situația terenului pentru aeroport.
În considerarea calității mele de membru al Comisiei Juridice, Adrian Veștea mi-a solicitat în vara anului 2016 să sprijin cu soluții juridice demersul său de a clarifica legislativ situația terenului pentru aeroport.
Adrian Veștea era în primele luni ale mandatului său de început de la Consiliul Județean Brașov și avea în față o situație juridică complicată, plină de vicii, a proiectului aeroportului:
– termenul din lege, până la care se transferase terenul in vederea realizării aeroportului, expirase.
– Terenul nu mai putea fi luat înapoi de Institutul Cartofului, deținătorul inițial, pentru că nu mai era în starea de la predare, se realizase o pistă de aterizare pentru avioane, o împrejmuire și câteva lucrări de îndiguire a unui pârâu.
– Consiliul Județean nu putea să continue investiția deoarece expirase termenul din lege pentru realizarea investiției. Blocaj legal total.
Aparent, terenul nu mai era nici al Județului deoarece expirase termenul, nu putea fi nici al statului pentru că se realizaseră investiții pe suprafața acestuia. Mai mult printr-o altă prevedere, legea obliga Consiliul Județean Brașov să predea aeroportul către stat după finalizarea obiectivului.
În acea vară (2016) am citit zeci de decizii ale Curții Constituționale si am purtat zeci de discuții cu specialiștii și avocații Consiliului Județean cât și cu cei ai Ministerului Dezvoltării și am configurat împreună soluția.
O soluție mai puțin obișnuită dar susținută de practica Curții Constituționale:
– o lege care să interpreteze/detalieze scopul avut în vedere de legiuitor atunci când a fost adoptată ordonanța, apoi legea de aprobare a acesteia.
Long short story: în cuvinte specifice limbajului juridic am folosit funcția de interpretare autentică a Parlamentului pentru a scrie în clar în lege „legiuitorul a stabilit că Aeroportul Brașov – Ghimbav se construiește de către Consiliul Județean Brașov, pe terenul de la Ghimbav, fără un termen anume, iar aeroportul este al comunității brașovene nu al statului”.
Adrian Veștea a avut încredere în această soluție legislativă și a sprijinit-o. Alții au privit-o cu îndoială spunând că nu are șanse de adoptare.
Momentul culminant a fost în Comisia Juridică a Camerei Deputaților unde am susținut împreună cu Adrian Veștea, cu Mihai Veștea si cu senatorul Nicolae Vlad Popa această soluție legislativă.
Astăzi la inaugurarea aeroportului, împreună cu Adrian Veștea, le mulțumesc colegilor de atunci din Comisia Juridică (Bogdan Ciucă, Ciprian Nica, Ioan Cupșa, Vasile Varga, Valeria Schelean, Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu, Luminita Adam, Aurelian Ionescu, Andras Mate). Au avut încredere și au votat soluția legislativă descrisă mai sus, inovativă din punct de vedere al tehnicii normative. După votul favorabil din plenul Camerei Deputaților (mulțumiri tuturor colegilor din mandatul 2012 – 2016 care au votat pentru) proiectul a devenit Legea nr.228/2016.
Este temelia juridică a minunii investiționale inaugurată astăzi : AEROPORTUL INTERNAȚIONAL BRAȘOV – GHIMBAV.
Felicitări Adrian Veștea pentru dăruire și perseverență!
Felicitări tuturor specialiștilor din Consiliul Județean Brașov pentru implicare și profesionalism!
La mulți ani și viața lungă AIBG!” a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.
Articolul precedent”Tufă” de Ciolacu! Cum să o numești ministru la Cultură pe Raluca Turcan
Articolul următorColț de rai! Începe spectacolul bujorilor de munte în Munții Făgăraș
Jurnalist din anul 2006. A scris pentru publicații naționale, regionale, locale.(Ziua, Buna Ziua Iasi). Din 2014 este redactor șef și manager la publicația regională Transilvania365. Aproape un an a cochetat și cu televiziunea(realizator “Brașovul Tău” la Mix TV). Este licențiat în Științe Politice, dar are și un master în Management.