Curtea de Conturi a României a făcut public raportul de audit întocmit la Primăria Brașov în anul 2023, pentru anul financiar 2022. Potrivit raportului, municipalitatea a alocat fonduri către Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște fără a respecta prevederile legale.
Se pare că Primăria Brașov a efectuat plăți nelegitime în cursul anului financiar 2022, înregistrând astfel pentru al doilea an consecutiv acest tip de nereguli, după cum au prezentat în exclusivitate Transilvania365 și NewsBv, raportul de audit pentru anul financiar 2021.
În raportul de audit pe anul 2022, citat de bzb.ro, Curtea de Conturi a României a constatat:
„Aprobarea finanțării din bugetul local a activității Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște la nivelul sumei de 4.000.000 lei și efectuarea de plăți în sumă de 2.450.226 lei (eșantion selectat), în condițiile nerespectării dispozițiilor legale care prevedea cu titlu imperativ
- pentru un program sportiv de utilitate publică aprobat de autoritatea publică deliberativă;
- în baza un ei proceduri aprobate prin hotărâre a autorităților deliberative în conformitate cu
dispozițiile art. 67^1 alin. (3) din Legea nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare; - cu respectarea principiilor care stau la baza atribuirii contractelor de finanțare, conform
legislației incidente, libera concurență, eficacitatea utilizării fondurilor publice, transparența; - prin încheierea unui contract de finanțare, al cărui model este stabilit prin legislația incidentă,
în care trebuie să se regăsească parametrii sportivi de realizat”.
Prin intermediul raportului său, Curtea de Conturi a cerut Primăriei Brașov să evalueze cu exactitate paguba cauzată bugetului local prin efectuarea cheltuielilor pentru sprijinirea activității Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște în contravenție cu legislația în vigoare. De asemenea, a solicitat clarificarea și înregistrarea acestei pagube în contabilitate, precum și recuperarea acesteia. Termenul limită pentru implementarea acestor măsuri a fost stabilit pentru data de 29 martie 2024.
- „stabilirea întinderii prejudiciului produs bugetului local prin efectuarea de cheltuieli pentru finanţarea activităţii Asociaţiei Clubul Sportiv Fotbal Club Braşov-Steagul Renaşte cu nerespectarea dispoziţiilor legale, evidenţierea în contabilitate şi recuperarea acestuia”
Mai mult decât atât, în raport se menționează că aspectele precizate „au fost reținute și cu ocazia misiunii de audit financiar asupra situațiilor financiare întocmite la data de 31 decembrie 2021 și fac obiectul unui act administrativ emis de Camera de Conturi Brașov care a fost atacat în instanța civilă de către entitatea auditată și care s-a pronunțat în sensul respingerii acțiunii formulate de municipiul Brașov”.
Auditorii au considerat că neconformitatea s-a produs „în contextul în care managementul entității nu a asigurat cadrul de asigurare a finanțării structurii sportive conform dispozițiilor legale”.
Ce fac procurorii? Ce fac organele de anchetă?
Într-un caz asemănător, la Chiajna, primarul a fost trimis în judecată de DNA pentru un prejudiciu de 9 milioane de euro!