Acasă Social Festivalul de Muzică Veche Brașov, început de săptămână cu sonoritățile Europei Centrale...

Festivalul de Muzică Veche Brașov, început de săptămână cu sonoritățile Europei Centrale și de Est

0

Festivalul de Muzică Veche Brașov își continuă călătoria în muzica epocilor trecute și începe săptămâna cu două seri speciale. În 24 septembrie, de la ora 19.00, în fermecătorul spațiu al Bastionului Tesătorilor, vă propunem o incursiune către trecutul muzical al Europei Centrale și de Est, alături de Ansamblul „Codex”, într-un eveniment intitulat „ Căianu ‘395”. Accesul va fi pe bază de bilet, care poate fi achiziționat de pe site-ul eventbook.

Concertul susținut de Ansamblul de Muzică Veche „Codex” este construit în jurul personalității complexe a călugărului franciscan Ioan Căianu. Acesta s-a născut în anul 1629 și a fost un om de știință care a activat în numeroase domenii (conform modei iluministe a vremii), obținând rezultate deosebite. Este recunoscut, printre altele, ca organist, constructor de orgi, compozitor, traducător, tipograf, colecționar de carte și botanist. Activitatea pe care a întreprins-o în Transilvania secolului al XVII-lea este și astăzi studiată în profunzime de cercetători din România, Ungaria, dar și din alte părți ale lumii. Culegerea muzicală realizată de el și care ulterior i-a primit numele, fiind cunoscută sub denumirea de Codex Caioni, este o sursă importantă a istoriei muzicale a Europei Centrale și de Est și, în mod particular, a Transilvaniei. Culegerea-manuscris (elaborată între 1634-1671 și păstrată în prezent la Muzeul Secuiesc al Ciucului) conține piese muzicale aparținând unor genuri foarte diferite; se regăsesc aici motete, fragmente de mise, piese de muzică sacră, piese instrumentale și vocale aparținând stiului baroc, piese de dans din Europa de Vest și din regiune, dar și piese de muzică profană în limbile maghiară, germană și latină. Anul acesta se împlinesc 395 de ani de la nașterea lui Ioan Căianu, un excelent motiv pentru care Festivalul de Muzică Veche Brașov să programeze o evocare muzicală dedicată acestei personalități plurivalente.

Continuăm miercuri, 25 septembrie, la Sinagoga din Brașov, unde, de la ora 19.00, vă așteptăm alături de Emilio Villalba și Ansamblul „Cantica”, pentru a vă face cunoscută muzica sefardă. Accesul va fi cu intrare liberă.

Concertul Sephardica vă invită într-o călătorie în timp și spațiu. Marea majoritate a cântecelor au origini medievale, însă parte din ele (fiind de factură orală) au suferit transformări constante, absorbind influențele locurilor unde s-au stabilit evreii sefarzi: Nordul Africii, Balcani, Grecia, Turcia etc. Datorită muncii cercetătorilor, istoricilor, muzicologilor și muzicienilor care au compilat, într-o aventuroasă muncă de teren, mărturii, cântece și înregistrări ale ultimelor femei sefarde, le putem reasculta și savura astăzi, în camerele și spațiile noastre de concerte. Spiritul acestor muzici evocă în permanență vechea casă („Sepharad”), nume cu origini biblice, pe care evreii secolului al II-lea l-au oferit Peninsulei Iberice. Acest concert aduce pe scenă o compilație selectă a celor mai frumoase muzici păstrate, interpretate așa cum se făcea în trecut și cu instrumente istorice: adufe, rebecuri, lăute, psaltire. Cântece de dragoste, romanțe și cântece de leagăn care se cântă de sute de ani.

Festivalul de Muzică Veche Brașov este organizat de Asociația Kyrios, în parteneriat cu Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul” – Poiana Brașov. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.

 

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul muzicaveche.ro sau pe pagina de facebook: Festivalul de Muzică Veche Brașov.

 

Despre artiști

Ansamblul „Codex” este un grup muzical din România specializat în interpretarea muzicii vechi, medievale, renascentiste și baroce. Fondat în 1996 și având în componență profesori și studenți ai Facultății de Muzică a Universității Transilvania din Brașov, ansamblul se remarcă prin eforturile de a aduce în prim-plan muzica istorică a Europei Centrale și de Est, precum și tradițiile muzicale românești din Evul Mediu și Renaștere. 

Emilio Villalba (Spania). Cu o educație cuprinzătoare atât în domeniul practic, cât și teoretic, Villalba interpretează cu măiestrie o varietate de instrumente istorice, inclusiv vihuela, lăută, viola da gamba și psalterion. Villalba a susținut concerte și a participat la festivaluri internaționale de muzică veche, contribuind semnificativ la popularizarea și conservarea acestui patrimoniu muzical.

Artiștii ce alcătuiesc Ansamblul Cantica sunt muzicieni specializați în studiul, recuperarea și diseminarea muzicii și instrumentelor istorice, în special din perioada cuprinsă între secolele XI și XVI. Lucrează împreună de mai bine de 10 ani, desfășurând o amplă activitate concertistică pe întreg teritoriul spaniol și european, cu spectacole de muzică medievală în care îmbină teatrul, narațiunea și o mare bogăție timbrală în interpretarea pieselor. Au participat la festivaluri precum Pórtico do Paraíso, FeMÀS, Maremusicum, Festival Sefardí, Noites d’Encanto, IKFEM, Les Heures Musicales, Festival Caprichos Musicales, Festival Tres Culturas, Noches en los Jardines del Real Alcázar, Festivalul de Muzică Veche București etc., obținând un mare succes de public și critică deopotrivă. Au mai multe proiecte muzicale: pe tema muzicilor andaluze și sefarde, a muzicii trubadurilor și a cavalerilor medievali, precum și proiecte educaționale de muzică medievală pentru copii. Emilio Villalba este fondatorul ansamblului.