Acasă Local După ce le-a privat un an dreptul copiilor din Brașov să benefiecieze...

După ce le-a privat un an dreptul copiilor din Brașov să benefiecieze de ”corn și lapte”, administrația USR se laudă cu acest program

0

Administrația USR se laudă și tot se laudă, dar și atunci când gafează! Este și cazul derulării programului ”corn și lapte”. Din cauza faptului că ”specialiștii” administrației Coliban nu au analizat mai întâi piața să vadă dacă există firme care să livreze produse conform cerințelor primăriei, elevii din Brașov au fost privați un an de ”corn și lapte”. În tot județul copiii au benficiat de program, nu și în Municipiul Brașov, totul din cauza unui management slab. Acum, aceeași viceprimăriță Boghiu, cea care se lăuda și anul trecut în septembrie cum că elevii brașoveni vor primi produse BIO începând cu anul școlar 2021-2022, dar care nu au mai primit, susține că  modelul lor este preluat de întreaga țară 🙂 Extraordinar, mai știau oare reprezentanții administrației locale de aceste produse…

”În urma propunerilor primite de la Primăria Brașov, din acest an, caietul de sarcini la nivel național pentru implementarea programului de furnizare și distribuţie a laptelui, produselor lactate, produselor de panificaţie și fructelor în şcoli și în grădinițe va conține prevederi inspirate din caietul de sarcini realizat la nivelul Brașovului, și va puncta elemente precum ,,produs ecologic”, ,,produs înregistrat pe schema de calitate UE (IGP, STG, DOP)”*, sau lanțul de aprovizionare.

Vă reamintim că, în septembrie 2021, municipalitatea a demarat procedura de achiziție a produselor din programul ,,Cornul și laptele”, procedură care, în urma parteneriatului cu World Wild Found (WWF) – România, a venit cu o nouă abordare a acestui program, astfel încât să primeze calitatea produselor, nu doar prețul cel mai mic, iar aceste produse să fie ecologice și furnizate de producători locali.

Chiar dacă în cazul produselor lactate, procedura de achiziție s-a finalizat foarte repede, câștigătorul fiind declarat o cooperativă agricolă, care reunește 30 de fermieri din județul Brașov, în cazul fructelor și a produselor de panificație procedura s-a prelungit până în acest an. Cauza a fost lipsa de oferte care să respecte criteriile de produse ecologice și care să fie furnizate de producători din zona Brașovului, care să se încadreze și în prețul stabilit de Guvern.

Odată cu majorarea aprobată de Guvern în această săptămână, dar și cu modificare criteriilor de atribuire, copiii și elevii brașoveni au cele mai bune șanse ca, începând din anul școlar 2022 – 2023, să primească produse de calitate, ecologice, furnizate de producători din județ.

În același timp, conform și declarației făcută de WWF la lansarea procedurii din 2021, această schimbare de abordare a autorităților locale, pentru aplicarea conceptului de achiziții publice verzi în domeniul alimentar în țara noastră ,,ar însemna redirecționarea banilor publici înspre fermele și comunitățile rurale din România și în practicile agricole prietenoase cu natura și cu sănătatea consumatorilor. Ar însemna deci o investiție majoră, directă, în economiile locale și în alte modele de producție și business, în ton cu provocările cu care ne confruntăm la nivel de societate – abandonul mediilor rurale și al fermelor, probleme de sănătate generate de calitatea alimentelor, criza climatică și cea a pierderii naturii”.

 

Articolul precedentPensiile militare în NATO și UE. Este România un caz special?
Articolul următorAeroportul Internațional Brașov-Ghimbav va fi operațional la începutul sezonului de vară de anul viitor