Acasă Sănătate-Educație Dr. Tudor Ciuhodaru: Am depus un proiect prin care salvatorii din sistemul...

Dr. Tudor Ciuhodaru: Am depus un proiect prin care salvatorii din sistemul de urgență să se poată pensiona, la cerere, la 55 de ani

0

Salvatorii din sistemul de urgență se vor putea pensiona, la cerere, la 55 de ani, fără penalizare, datorită unui proiect depus de dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență.

„Prin proiectul pe care l-am depus viața tuturor salvatorilor din sistemul de urgenţă va fi protejată.  E soluția sănătoasă pentru toți cei care ne salvează viața în fiecare zi.

Am depus un proiect de lege prin care ATI, UPU, Salvare și SMURD, toți cei care efectuează activitate medicală de urgență în condiții grele și extrem de dificile să se poată pensiona-doar dacă vor- la 55 de ani, fără penalizare, similar altor meserii cu muncă grea, Vor beneficia de această pensie de serviciu toți cei ce îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:

  1. a) au vârsta minimă de 55 de ani;
  2. b) au o vechime de cel puţin 20 de ani în activitatea medicală.

Tot personalul ce desfăşoară activitităţi medicale sistemul de urgenţă poate fi menţinut în serviciu până la împlinirea vârstei standard de pensionare, la cerere, dacă starea de sănătate fizică şi psihică, evaluată şi certificată anual de către medicul de medicina muncii, permite rezolvarea în foarte bune condiţii a tuturor atribuţiilor.

Argumentele pentru acest demers legislativ:

  1. Activitatea medicală din aceste domenii are același specific.
  2. E vorba de muncă grea, suprasolicitare, stres, riscuri similare.
  3. Acest tip de muncă dificilă e recunoscut deja prin sporurile acordate în toate aceste activităţi ce deservesc urgenţe.
  4. Reglementările trebuie să cuprindă toate aceste tipuri de servicii de urgenţă pentru a nu crea discriminări.
  5. Vârsta de 55 de ani e pentru a realiza același statut cu alte domenii medicale în care activitatea este considerată dificilă precum radiologia.
  6. În unele din aceste domenii rata mortalităţii depăşeşte chiar 15-30%. Doar ca reper, rata mortalităţii în rândul militarilor trimişi în zonele de conflict din Irak şi Afganistan este de sub 1%.
  7. Uzura fizică și psihică sunt majore în aceste domenii și pot crea probleme inclusiv pentru modul de reacţie în rezolvarea cazurilor.

Prin proiectul pe care l-am depus viața tuturor salvatorilor din sistemul de urgență va fi protejată.

Sper ca toți cei care spun că le pasă de sistemul de urgenţă să voteze acest proiect de lege.”, susține dr. Tudor Ciuhodaru – Medic primar medicină de urgență