Acasă Sănătate-Educație Doctorul Tudor Ciuhodaru: „Femeile din România vor beneficia gratuit de cele mai...

Doctorul Tudor Ciuhodaru: „Femeile din România vor beneficia gratuit de cele mai moderne metode de depistare a cancerului de sân”

0

Doctorul Tudor Ciuhodaru a făcut o postare pe Facebook în care vorbește despre planul european de combatere a cancerului, care va include și instituirea unui nou program UE de screening pentru depistarea cancerului de sân. Programul este finanțat printr-un grant direct de 31 de milioane de Euro la nivel european. Comisia Europeană prin doamna comisar Stella Kyriakides susține acest demers.

„Toate doamnele și domnișoarele din România vor beneficia gratuit de cele mai moderne metode de depistare a cancerului de sân. Depistat precoce cancerul de sân e vindecabil.

Concret:

 1. Recomandarea Consiliului (veche de 20 de ani) privind screeningul pentru depistarea cancerului a fost deja revizuită și actualizată.
 2. Pentru cancerul de sân depistarea precoce include utilizarea tomosintezei mamare digitale sau a mamografiei digitale.
 3. Este asigurată și finanțarea la nivel european – printr-un grant direct de 31 de milioane EURO în cadrul programului EU4Health. O propunere de proiect pentru acest grant direct este în curs de elaborare de către autoritățile relevante desemnate ale statelor membre participante.
 4. Până când legea Ciuhodaru (privind predarea educației pentru sănătate în toate școlile din România) va fi adoptată, toate femeile din România ar trebui să știe că aceste metode există și că vor putea beneficia de ele gratuit.
 5. Planul de luptă împotriva cancerului pe care l-am elaborat în comisia BECA a Parlamentului European devine realitate.

 𝐓𝐨𝐦𝐨𝐬𝐢𝐧𝐭𝐞𝐳𝐚 𝐬â𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 (𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬𝐜𝐮𝐭ă ș𝐢 𝐜𝐚 𝐦𝐚𝐦𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐚 𝐜𝐮 𝐭𝐨𝐦𝐨𝐬𝐢𝐧𝐭𝐞𝐳ă):

 1. Este cea mai modernă metodă de depistare și diagnostic a cancerului de sân.
 2. Poate diagnostica acest tip de cancer în stadiile incipiente.
 3. Această metodă de investigație imagistică este non-invazivă și nedureroasă.
 4. Oferă imagini 3D (tridimensionale) prin mobilizarea tubului generator de radiații X în jurul sânului.
 5. Va fi asigurată gratuit.

𝐑𝐞ț𝐢𝐧𝐞ț𝐢:

 1. Cancerul de sân poate apărea la orice vârstă (cel mai frecvent după 50 de ani).
 2. Din păcate la fiecare 3 ore o femeie pierde lupta cu viața în România din cauza cancerului mamar nediagnosticat la timp.
 3. 3144 de femei și-au pierdut viața în 2022 din cauza acestei afecțiuni.
 4. Autoexaminarea lunară a sânilor e extrem de importantă (și iar vorbim despre educația pentru sănătate). Adoptați un stil de viață sănătos: menținerea unei greutăți normale, practicarea de exerciții fizice zilnic, limitarea consumului de grăsimi și de alcool, limitarea consumului de hormoni (contraceptive sau de substituție în menopauză).
 5. După 20 de ani e recomandat și un examen clinic la 3 ani și anual după 40 de ani.
 6. Societatea Americană de Cancer recomandă efectuarea unei mamografii inițiale la vârsta de 35 de ani și a unei mamografii de screening în fiecare an, după vârsta de 40 de ani. Pentru pacientele tinere ecografia este recomandată ca primă metodă.
 7. Depistat precoce cancerul de sân e vindecabil.

Sănătatea se tratează cu măsuri concrete.

𝐓𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐢𝐚 𝐚𝐫 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢 𝐬ă ș𝐭𝐢𝐞 𝐚𝐬𝐭𝐚. Sper să susțineți și acest demers. E suficient să transmiteți tuturor doamnelor și domnișoarelor că pot beneficia gratuit și în România de aceste noi metode de diagnostic.”, a comunicat doctorul Tudor Ciuhodaru.

Articolul precedentSe schimbă rolul și atribuțiile Poliției Locale
Articolul următorMinisterul Dezvoltării finanțează 50 de proiecte de infrastructură rutieră și tehnico-edilitară în valoare de 485,5 milioane de lei