Acasă Social Deși se dorește restructurarea serviciului Salvamont, salvamontiștii brașoveni susțin că nici numărul...

Deși se dorește restructurarea serviciului Salvamont, salvamontiștii brașoveni susțin că nici numărul actual de salvamontiști nu este suficient pentru a face față solicitărilor

Eficiența modului de organizare al Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov a fost demonstrată de-a lungul timpului, chiar și în condiții de resursă umană subdimensionată, nu numai prin sutele de intervenții de salvare derulate anual, ci mai ales prin gradul de răspuns de 100 % la apelurile de urgență și la alte solicitări din partea instituțiilor, prin modul de soluționare a acestora, dar și prin 0% de acțiuni de salvare ratate.
Serviciul Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov, aflat în subordinea Consiliului Județean Brașov, a fost reînființat în anul 2021, și, ulterior, acreditat să desfășoare activități de prevenire a accidentelor montane și de salvare în munți, dar și furnizor de formare profesională abilitat să desfășoare activități de pregătire profesională pentru stagiul de aspirant la profesia de salvator montan. La fiecare misiune de salvare au participat între 6 și 14 salvatori montani, angajați și voluntari, iar anumite acțiuni s-au desfășurat și timp de 2 zile. Totodată, salvatorii montani au efectuat acțiuni de patrulare preventivă, au asigurat asistență de specialitate la diverse evenimente și au desfășurat acțiuni de căutare a persoanelor dispărute, la care au participat salvatori montani, împreună cu voluntari din cadrul serviciului.
În urma analizei făcute la nivelul instituției noastre, în vederea realizării tuturor atribuțiilor și responabilităților specifice activității de salvare montană la cel mai înalt nivel de performanță și ținând cont de arealul deservit de Serviciul Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov, sunt necesare cel puțin 48 posturi de salvatori montani și salvatori din mediul speologic, pentru a putea asigura o permanență formată din două formații a câte 6 salvatori montani pentru fiecare echipă, conform legii, dar și de 5 dispeceri care să îndeplinească atribuțiile de preluare a apelurilor de urgenţă privind accidentele montane, în conformitate cu prevederile art. 3 din HG 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi organizarea activităţii de salvare în munţi.
În acest moment, activitatea se desfășoară cu 13 salvatori montani, angajați, care au răspuns mereu PREZENT la toate acțiunile de salvare, indiferent de oră, zi, sărbătoare legală ș.a.m.d. Reiterăm faptul că, dacă structurile Salvamont vor fi reorganizate prin comasarea cu alte instituții și, mai ales, dacă se va face o reducere a numărului de posturi cu 15%, conform prevederilor Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, activitatea acestui serviciu de urgență va fi grav perturbată, punând în mod direct în pericol viața persoanelor accidentate pe munte sau în zone greu accesibile. Totodată, din cauza acestor reorganizări, se vor pierde și acreditările pentru desfășurarea în condiții optime a activităților de prevenire a accidentelor montane și de salvare în munți, precum și certificarea formațiilor din punctul de vedere al capacității operative de intervenție.
Suntem ferm convinși că, pentru forul decizional, siguranța oamenilor primează și, în acest sens, va aproba, în cel mai scurt timp, memorandumurile depuse de către serviciile publice Salvamont, evitând, astfel, punerea în pericol a turiștilor și a cetățenilor din România!