Acasă Sănătate-Educație Cât câștigă în România un medic, un asistent medical sau o infirmieră

Cât câștigă în România un medic, un asistent medical sau o infirmieră

În contextul actual al sistemului de sănătate, salariile personalului medical, din spitalele de stat, reprezintă un subiect de interes major.

Nivelul salarial, în sistemul sanitar public, este variabil, dar iată o analiză asupra salariilor nete pentru diferitele poziții din cadrul instituțiilor spitalicești:

  1. Medic Primar – 17.000 lei net
  2. Medic Specialist – 13.000 lei net
  3. Asistent Principal – 6.000 lei net – Trebuie să menționăm însă că un Asistent Principal atinge acest nivel de salarizare prin implicarea în ture de noapte, dar și beneficiind de diverse sporuri și indemnizații.
  4. Asistent Debutant – 4.000 lei net –  Un Asistent Debutanți, aflat deci la începutul carierei primește un salariu net de 4.000, dar, la fel ca în cazul unui Asistent Principal, acest ajunge la acest nivel salarial prin turele de noapte, sporuri și indemnizații.
  5. Asistent Ambulatoriu – 3.500 lei net
  6. Infirmieră – 2.500 lei net 

Este important de precizat că aceste salarii diferă, mai ales în cazul asistenților medicali, în funcție de vechime, de domeniul de specialitate în care activează, de orele muncite, dar și de ture. De asemenea, la aceste salarii se adaugă indemnizația de hrană și alte sporuri.