Demersuri fără sens și fără logică!
Primarul Brașovului, Allen Coliban, încă se mai crede un activist care inițiază petiții și strânge semnături de la cetățeni. Drept dovadă este inițiativa sa ”civică” pentru recuperarea Cetății Brașovului. În acest sens, useristul le solicită brașovenilor să semneze o petiție online. Numai că, la o analiză simplă, cel care într-adevăr poate să facă ceva în acest sens este tocmai ”primarul” Allen Coliban, nicidecum cetățeanul care inițiază petiții.
Posibil ca primarul să fi uitat că este șeful administrație locale, că reprezintă o instituție a statului, iar calitatea pe care o are îi dă putere mult mai mare decât ar avea un simplu cetățean. Decât s-ar plimba pe la campionatele de curling la care participă deseori sau la deplasările în străinătate unde stă și câte 10 zile, mai degrabă s-ar plimba pe la instituțiile statului în vederea recuperării cetății. Ar fi mult mai eficient. Dar, probabil, această mișcare fără sens este realizată mai mult pentru imagine.
O sugestie pentru primarul Allen Coliban ar fi și să discute cu parlamentarii ”puterii”, dar și cu reprezentanții Guvernului care provin din Brașov, nicidecum să inițieze petiții…
Cetățuia Brașovului
Cetățuia de pe Dealul Straja” sau, mai simplu, ”Cetatea Brașovului”, a fost subiectul unor litigii în instanțele de judecată, între Municipiul Brașov, Statul Român și SIF Transilvania, timp de peste 7 ani. În luna noiembrie 2022, ÎCCJ a dat sentința definitivă, clarificând cel mai important aspect de fond – Cetatea este un bun public, nu privat. ”Ca urmare a acestei decizii, Statul Român, prin Ministerul de Finanțe, trebuie să întabuleze dreptul de proprietate, urmând ca, apoi, să o transfere în proprietate Municipiului Brașov prin Hotărâre de Guvern (lucru afirmat, de altfel, în corespondența oficială din ultimii ani).
Având în vedere că:
– Cetățuia este absolut normal să revină în proprietatea comunității brașovene,
– câștigarea procesului privind trecerea acestui bun din domeniul privat în cel public s-a datorat exclusiv eforturilor avocatului angajat de Primăria Brașov, domnul Adrian Rusu,
– Primăria Municipiului Brașov are nevoie de transferul de proprietate pentru a demara amplul proces de reabilitare,
– Primăria Municipiului Brașov a trimis deja solicitarea către Ministerul de Finanțe, încă din noiembrie 2022, imediat după ce decizia a devenit definitivă,
– în tot dialogul avut până acum cu Guvernul (atât în corespondența anilor anteriori, cât și în întâlnirile recent avute cu Ministrul Finanțelor și cu Ministrul Culturii), autoritățile centrale și-au manifestat interesul de a transfera acest bun către Municipiul Brașov,
– factorul timp este critic, existând oportunități de finanțare nerambursabilă (PNRR și nu numai) care se pot pierde din simplul motiv al lipsei dreptului de proprietate a Municipiului,
– starea de degradare a zidurilor se accentuează pe zi de trece,
este necesară mobilizarea fiecăruia dintre noi, a comunității brașovene, astfel încât vocea să ne fie auzită de către decidenții de la nivel guvernamental și parlamentar, pentru o prioritizare și o urgentare a pașilor necesari pentru finalizarea celor două etape – înscrierea în cartea funciară, respectiv elaborarea și aprobarea Hotărârii de Guvern!
Ajută-ne să trimitem acest mesaj răspicat, cu mii de semnături, Guvernului: Cetățuia trebuie să redevină a Brașovului și a brașovenilor!”, susține Allen Coliban în petiție.