Acasă Social De luni, PETrică se întoarce

De luni, PETrică se întoarce

0

Începând de luni, 15 ianuarie, Primăria Brașov și partenerii săi reiau campania de conștientizare privind colectarea selectivă în Municipiul Braşov prin programul PETrică. Primele două sisteme automate de tip RVM (Reverse Vending Machine – distribuitor automat reversibil) pentru colectarea ambalajelor reciclabile – PET-uri, sticle și doze de aluminiu – care vor fi puse în funcțiune sunt cele din cartierul Astra (pietonal Uranus) și zona Gării.

Cel din cartierul Valea Cetății va fi repus în funcție după ce se vor face reparațiile necesare, aparatul fiind afectat de furtuna de la sfârșitul anului.

SGR este sistemul introdus începând cu 30 noiembrie 2023, prin care pentru toate ambalajele de pe piață se plătește o garanție de 50 de bani, ce este recuperată în momentul returnării ambalajelor goale. Conform estimărilor Ministerului Mediului, perioada de tranziție spre un sistem în care pe piață vor exista doar ambalaje  pentru care se plătește garanție este până la sfârșitul lunii iunie, anul acesta.

Vă reamintim că primul sistem, PETrică I, a fost amplasat în Livada Poștei cu ocazia primei ediții a Forumului Orașelor Verzi, iar în 2022 a fost mutat în cartierul Valea Cetății. În cei doi ani de funcționare, PETrică I a reușit să colecteze peste două milioane de PET-uri, doze de aluminiu și sticle – 2.069.930 recipiente colectate în perioada septembrie 2021 – decembrie 2023, cu o medie zilnică de 2.530 de ambalaje.

PETrică II, pus în funcțiune în cartierul Astra din 7 ianuarie 2022, a colectat 3.130.919 ambalaje reciclabile, fiind cel mai eficient dintre cele 3, cu o medie zilnică de 4.486 de ambalaje.

Pe 18 februarie 2022, pe B-dul Victoriei – zona pietonală din fața complexului comercial Rapid – a fost deschis și cel de al treilea sistem automat de tip RVM. Și PETrică III și-a dovedit eficiența, cu cele 2.680.744 de recipiente colectate până în prezent, cu o medie zilnică de 4.093 ambalaje, clasându-l pe locul 2 în topul eficienței.

De la începerea programului au fost colectate 3.129.150 de PET-uri la cele trei automate, 1.839.084 de doze de aluminiu și 2.913.359 de sticle, adică un total de 7.881.593 de recipiente.

Programul PETrică a fost lansat ca proiect pilot, pentru a atrage atenția brașovenilor asupra necesității implicării fiecăruia dintre noi în protejarea mediului și oferă posibilitatea obținerii, în schimbul a cincizeci de ambalaje reciclate, a două călătorii valabile pe liniile din municipiu ale RATBV, încărcate pe un card nominal eliberat de operatorul de transport.

Fiecare sistem „PETrică“ este compus din 3 echipamente de reciclare, specializate pentru unul dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc cele trei tipuri de ambalaje, cu condiția ca ele să fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare, unde este cazul, cu sau fără capac.

Aparatele sunt furnizate de Envipco – o companie cu prezență globală, care oferă soluții de reciclare pentru ambalaje de băuturi. În cadrul parteneriatului, Brai-Cata se ocupă de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate.