Acasă Social De ce miros depozitele de deșeuri și după ce sunt închise? Gazele...

De ce miros depozitele de deșeuri și după ce sunt închise? Gazele de depozit sunt de vină!

0
Garbage trash yard area show bad environment pollution sources in city - environment pollution problem concept

Pot fi surse de poluare pentru apă și sol, sunt inestetice și fac aerul din jurul lor irespirabil, pentru locuitorii aflați într-o rază de cel puțin cinci kilometri. Cu toate acestea, gropile de gunoi, considerate una din principalele surse de poluare cu metan, sunt cea mai ieftină metodă de eliminare a deșeurilor mixte reziduale și ne sunt indispensabile.

Bogdan Constantinescu, manager general al companiei de salubritate Brai-Cata  susține că efectele acestora ar putea fi diminuate considerabil prin implementarea unor sisteme de colectare și procesare a gazului de depozit.

Chiar și după ce un depozit de deșeuri este închis, gunoiul va rămâne acolo foarte mult timp, pentru că depozitele nu sunt concepute pentru a distruge deșeurile, ci doar pentru a le îngropa. Acesta este motivul pentru care, atunci când o astfel de groapă se închide, amplasamentul, în special apele subterane, trebuie monitorizate și întreținute până la 30 de ani.

De vină pentru acest lucru este faptul că deșeurile organice, care reprezintă aproximativ două treimi din gunoiul îngropat în aceste depozite, se descompun într-un ritm foarte lent și generează  toxine, levigat și gaze cu efect de seră, în principal CO2 și metan.

Ce provoacă mirosul puternic?

„Gazele de depozit sunt cauza principală a disconfortului olfactiv resimțit de  locuitorii din zona depozitelor de deșeuri. Acestea sunt produse atunci când bacteriile descompun deșeurile organice prezente în groapa de gunoi, în funcție de  perioada în care acestea au stat depozitate, de conținutul de oxigen, de cantitatea de umiditate și de temperatură.

În lipsa unor sisteme eficiente de colectare și procesare – prin care gazele de depozit să fie extrase printr-o rețea de puțuri și un sistem de conducte, care să le direcționeze către un punct central unde ar putea fi procesate și tratate în funcție de utilizarea finală -, aceste gaze sunt emanate în atmosferă, poluând aerul, spre disperarea locuitorilor din apropierea depozitului”, explică Bogdan Constantinescu, specialist în colectarea și reciclarea deșeurilor.

Potrivit acestuia, migrarea gazului de depozit în atmosferă înseamnă, pe lângă disconfort olfactiv și o risipă de resursă energetică semnificativă, care poate fi transformată în energie electrică, gaz pentru consum casnic sau industrial și chiar combustibil pentru autovehicule.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.