Acestea pot salva viața brașovenilor sau turiștilor în cazul unui stop cardiac. Ele au fost instalate în Piața Sfatului și în Livada Poștei și au fost donate de Asociația Caravana cu Medici.
Reprezentanții Filialei Brașov a Caravanei cu Medici au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, primele două defibrilatoare externe automatizate instalate pe domeniul public, echipamente care au rolul de a asigura intervenția rapidă pentru a salva viața celor care suferă un infarct. Ele au fost instalate în două zone intens circulate, Piața Sfatului și Livada Poștei. Defibrilatoarele au fost donate municipalității de către această asociație ca parte a proiectului „O secundă pentru viață”, inițiat de dr. Alexandru Covaciu.
,,Am amplasat două defibrilatoare externe în Brașov, unul în Piața Sfatului și unul Livada Poștei. Ele sunt singurele care pot fi accesate 24 de ore din 24. A doua parte a acestui proiect constă în oferirea de cursuri de prim ajutor în școlile din jurul zonei unde am amplasat aceste defibrilatoare. După cum știți, în România există foarte puține defibrilatoare amplasate în locuri publice. Pe lângă asta, nu foarte mulți știu să le folosească, și mai puțini au noțiuni elementare de resuscitare cardio-pulmonară. Practic, prin acest proiect, și amplasarea defibrilatoare lor și oferirea cursurilor de resuscitare în școli, vom închide cercul salvatorilor și vom avea un proiect cu adevărat cu succes. Gândiți-vă că în primele trei minute după un stop cardiac, creierul moare. Timpul de răspuns a unei ambulanțe în Europa este de opt minute. Dacă nu avem noțiunile acestea, practic acel om care suferă un stop cardiac, un om care poate fi salvat, pierde această luptă”, a declarat dr. Alexandru Covaciu, care a mai precizat că aparatul costă 11.000 de lei și că, potrivit normelor europene, ar trebui să existe cel puțin un astfel de aparat la 10.000 de oameni.