Acasă Turism Curtea Sinagogii din Făgăraș prinde viață, după 30 de ani, prin proiectul...

Curtea Sinagogii din Făgăraș prinde viață, după 30 de ani, prin proiectul „Făgăraș Însuflețit” (FOTO)

0
Teatru, expoziții, ateliere creative, concerte și cinema în aer liber – sunt câteva activități cultural-educative care fac parte dintr-un eveniment urban ce se va desfășura în Făgăraș, joi, 16 iunie, între orele 10.00-22.00, într-un spațiu care prinde viață după mulți ani de căutat un nou rol în comunitate: curtea Sinagogii.
Situată în centrul orașului, Sinagoga stă nefolosită de peste 30 de ani. Clădirea își păstrează aproape intactă arhitectura, iar curtea umbroasă care o înconjoară oferă plus-valoare unui spațiu de patrimoniu. Locul cu o bogată încărcătură istorică, dar aproape părăsit, este reactivat pentru a face tranziția către ceea ce ar putea deveni principalul spațiu-cultural artistic pentru comunitatea din Făgăraș.
Evenimentul este organizat de Asociația MKBT: Make Better, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și organizația norvegiană OPEN Transformation. Acesta face parte din proiectul „Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin”, care are ca scop activarea spațiilor nevalorificate din oraș.
Accesul la oricare dintre activități este gratuit.
Programul evenimentului:
● 10.00 – 12.00: Atelier de pictură pentru copii, Adelina Iancu
● 10.00 & 14.00: Atelier cianotipie, Asociația Renascendis
● 12.00 & 16.00: Workshop Făgăraș (re)memorabil: Topografii dispărute, Asociaţia Renascendis
● 12.00 – Drumul mătăsii. Calea mirodeniilor și drumul condimentelor
● 16.30 – 17.30: Atelier de chitară, Asociația Hai la Chitară
● 18.00 – Performance teatru, Vladimir Vărzaru, Ora de Teatru, Teatru Cult
● 19.00 – Concert live Teodora Tărcuță
● 20.00 – Masa bunei vecinătăți
● 21.30 – Cinema în aer liber
Pe parcursul întregii zile:
● Colț de joacă pentru copii & adulți
● Expoziția de fotografie Evreii lui Sárdi
● Expoziție „Viața comercială a orașului Făgăraș”
● Atelier de arte vizuale coordonat de Mândra Chic
● Instalații tematice
● Spațiu de lectură & povești
● Învățare, schimb de experiență și diseminare proiect cu OPEN Transformation și echipa proiectului
„În cadrul proiectului Făgăraș Însuflețit am organizat numeroase ateliere participative cu tinerii din comunitate, în care am explorat diferite spații abandonate și ne-am imaginat cum ar putea fi acestea transformate în locuri vii, folosite de oameni, care să găzduiască activități utile comunității. Le-am propus tinerilor o altfel de interacțiune cu orașul lor, dar și un mod de a se implica în proiecte de dezvoltare a acestuia și de a căpăta încredere în puterea lor de a-l schimba spre mai bine. La finalul atelierelor, împreună cu tinerii implicați am selectat 2 spații care vor fi redate comunității: curtea Sinagogii din Făgăraș și o zonă pe malul Oltului”, spun inițiatorii proiectului.
Obiectivul principal constă în mobilizarea comunității pentru a interveni asupra acestor spații și dezvoltarea unor instrumente de co-guvernanță pentru mentenanța lor în viitor.