Acasă Actualitate Cum știți când copilul se droghează cu gaz ilariant. Ghid de toxicologie...

Cum știți când copilul se droghează cu gaz ilariant. Ghid de toxicologie din partea doctorului Tudor Ciuhodaru

0

Doctorul Tudor Ciuhodaru a abordat problema utilizării gazului ilariant („funny gas”) de către copii, ca drog, printr-o postare pe pagina sa de Facebook. Astfel, doctorul a oferit un ghid despre ce este protoxidul de azot, cum este utilizat ca drog, efecte, supradoză, antidotism.

„Ce este protoxidul de azot:

  1. Gaz incolor, cu miros plăcut și gust dulceag (comercializat în butelii de uz medical (analgosedare inhalatorie în stomatologie sau obsterică) sau industrial (agent spumant în industria alimentară)).
  2. Este unul dintre cele mai frecvent utilizate droguri de către tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. (în UK este al doilea drog utilizat, după canabis). Utilizarea protoxidului de azot a crescut în timpul pandemiei.
  3. Simptomele apar rapid după consum (4-5 inhalări, cam în 2-3 minute, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune).
  4. Efectele asupra sistemului nervos sunt de tip narcotic – doze mici sunt anxiolitice, euforizante (produc bună dispoziție, ca la consumul de alcool – de unde denumirea de gaz ilariant, gaz de beție) și parțial agonist pe receptorii opiozi (de unde denumirea de gazul paradisului).
  5. Atenție! 𝐔𝐭𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐫𝐞𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥ă (𝐜𝐚 𝐝𝐫𝐨𝐠):
  6. O singură (supra)doză poate fi letală. (!Tratament – resuscitare (ABC) + depurarea toxicolui și antidotism. Antidot naloxonă și mai ales administrarea de oxigen sunt esențiale). Doza toxică prin inhalare e de 24mg/kg.
  7. Efectul căutat e cel euforizant dar reacțiile adverse apar frecvent după utilizarea recreațională (utilizarea medicală asigură protoxid de uz medical (nu industrial) într-un mix cu oxigenul și debite reglate) (cel mai frecvent cefalee, migrene, grețuri, vărsături, parestezii, dispnne, palpitații) și pot fi extrem de grave (sindroame confuzionale și tulburări psihotice).
  8. Semnele și simptomele apar după consum, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune.
  9. Poate genera dependență. De aceea în utilizarea medicală NU trebuie depășită o oră de administrare continuă zilnic și nu poate fi repetat mai mult de 15 zile.
  10. Poate afecta capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.
  11. Intoxicația acută (simptomele sunt dominate de narcoză, edemul cerebral și methemoglobinemie):
  12. a) stare ebrioasă (cefalee intensă, vertij, tulburări de vorbire și de echilibru, delir, halucinații, sincope, somnolență, comă), eventual grețuri, vărsături, însoțită de fenomene neuro și mielotoxice (parestezii, pareze, paralizii la nivelul memebrelor inferioare, tulburări micționale),
  13. b) asfixie (paloare, cianoză, respirație dificilă și rară) și
  14. c) tulburări variate cardiovasculare (bradicardie, aritimii, hipotensiune, sindrom coronarian acut).
  15. 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐮 𝐚𝐥𝐜𝐨𝐨𝐥 𝐬𝐚𝐮 𝐜𝐮 𝐚𝐥𝐭𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐜𝐫𝐞ș𝐭𝐞 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐮𝐥 𝐫𝐞𝐚𝐜ț𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐝𝐯𝐞𝐫𝐬𝐞 𝐟𝐚𝐭𝐚𝐥𝐞.

Rețineți !!!

  1. În UK va fi catalogat drept drog de clasa C (interzis) iar posesia va fi pedepsită cu închisoarea (până la 2 ani) ca parte a unui plan de combatere a comportamentului antisocial.
  2. 𝐕𝐫𝐞𝐚𝐮 𝐭𝐨𝐥𝐞𝐫𝐚𝐧ță 𝐳𝐞𝐫𝐨 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐫𝐨𝐠𝐮𝐫𝐢. 𝐀𝐦 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐝𝐞𝐣𝐚 𝐮𝐧 𝐧𝐨𝐮 𝐝𝐞𝐦𝐞𝐫𝐬 𝐥𝐞𝐠𝐢𝐬𝐥𝐚𝐭𝐢𝐯 𝐜𝐞 𝐧𝐞 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚 𝐟𝐚ță 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐟𝐥𝐚𝐠𝐞𝐥 prin trei lucruri clare, ușor de pus în practică ce asigură simultan prevenție, educație și pedepse.
  3. Concret, 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐍𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐀𝐧𝐭𝐢𝐝𝐫𝐨𝐠 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐢 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮𝐫𝐢 𝐜𝐥𝐚𝐫𝐞, 𝐞𝐬𝐞𝐧ț𝐢𝐚𝐥𝐞:

A). Asigurarea educației pentru sănătate în toate instituțiile de învățământ și informarea părinților pentru a recunoaște simptomele consumului de droguri.

B). Beneficiază (toți cei care au nevoie sau părinții care își doresc acest lucru pentru copiii lor) de centre integrate de suport (evaluare, testare, psihologi).

C). Cei vinovați să plătească aspru:

  1. a) Șoferii drogați să fie condamnați la ani grei de pușcărie cu executare (la fel ca la crimă cu premeditare) și nici să nu mai aibă dreptul vreodată la permis. Legea Ciuhodaru a fost depusă de mai multe ori în parlament.
  2. b) Majorarea pedepselor cu închisoarea pentru traficanți, fără posibilitatea suspendării sau reducerii pedepsei.

Și puțină istorie:

  1. Protoxidul de azot a fost descoperit în 1772 de Joseph Priestley (chimist englez).
  2. Humphry Davy la doar 20 de ani este primul care a studiat, și-a administrat gazul și a dat startul petrecerilor cu gaz ilariant. A devenit dependent și a decedat la 50 de ani.
  3. Petrecerile și demonstrațiile cu gaz ilariant au devenit populare în Anglia și apoi în Statele Unite.
  4. Horace Wells, un dentist din Hartford a descoperit utilizarea medicală a gazului și a fost primul pacient caruia i s-a administrat ca anestezic pentru o intervenție stomatologică”, a transmis doctorul Tudor Ciuhodaru.
Articolul precedentAproximativ 213.000 elevi, preponderent din mediul rural, vor beneficia de microbuze electrice pentru transportul şcolar
Articolul următorUn călugăr a încercat să violeze o femeie la o chilie din Masivul Postăvarul