Rata de utilizare a internetului a înregistrat o evoluție explozivă în ultimul an. Mai mult decât atât, a scăzut foarte mult vârsta de la care a început accesarea internetului, crescând astfel riscul de victimizare în rândul copiilor și tinerilor.
Pentru prevenirea victimizării în mediul online, Poliția Brașov recomandă copiilor și tinerilor:
- Părinţii tăi sunt persoane de încredere cu care poţi să vorbeşti despre activitatea ta pe internet. Stabileşte împreună cu ei o listă de site-uri sigure şi un program pentru folosirea computerului.
- Când îți creezi adresa de e-mail, folosește un pseudonim, o prescurtare şi în nici un caz numele tău întreg, data nașterii sau orice altceva ceea ce poate fi cunoscut sau recunoscut despre tine cu ușurință.
- Parolele conturilor tale sunt secrete şi îţi aparţin. Ele sunt precum cheile de la casă, nu le dai nimănui, nici măcar cunoştinţelor.
- Nu da persoanelor întâlnite pe internet informaţii despre tine sau familia ta – poze cu tine, adresa ta de acasă, numărul de telefon, şcoala la care înveţi, locul de muncă al părinţilor.
- Internetul este un spaţiu public la care oricine are acces. Nu posta poze sau informaţii personale pe internet, pentru că alţii le pot vedea.
- Nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe internet este adevărat sau potrivit vârstei tale. Ai mare grijă să intri pe site-uri sigure şi să verifici cu părinţii tăi informaţiile citite.
- Nu răspunde mesajelor supărătoare sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite. Blochează persoana care le trimite şi spune-le părinţilor.
- Dacă s-a întâmplat ceva pe internet care nu ţi-a plăcut, te-a speriat sau, pur şi simplu, nu ai înţeles, poţi oricând să te opreşti din navigare. Vorbeşte direct cu părinţii tăi sau cu un adult în care ai încredere şi explică-le ce te-a îngrijorat.