Acasă Local Cum arată planul noului Spital de Pneumoftiziologie și Boli infecțioase din Brașov

Cum arată planul noului Spital de Pneumoftiziologie și Boli infecțioase din Brașov

0

Sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 17.00, brașovenii sunt invitați la Cinema Astra, pentru a afla detaliile și a-și spune părerea despre proiectul noului Spital de Pneumoftiziologie și Boli infecțioase din Brașov.

Terenul pe care urmează să fie amplasat viitorul spital, se află în vecinătatea centurii ocolitoare a Municipiului Brașov si a străzii Institutului, mai exact, pe strada Institutului, nr. 35.

Valoarea totală a investiției (cu TVA) este de 747.526.663,12 lei. Durata de executare a investiției este de 36 de luni. Sursele de finanțare sunt reprezentate de fonduri europene nerambursabile, Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), eventuale cofinanțări de la bugetul local.

Ce va cuprinde noul Spital de Boli infecțioase și Pneumoftiziologie Brașov?

Capacitățile noului Spital de Boli infecțioase și Pneumoftiziologie Brașov vor fi formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare și tratament, un bloc operator de dimensiuni reduse și un Centru de recuperare, medicină fizică și balneologie. Spitalul va avea, de asemenea, și un compartiment pentru primiri urgențe, cu camere de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite, cabinet pentru vaccinuri și spații pentru deservirea funcției educaționale (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți, etc).

Organizarea spațiilor va fi flexibilă, în așa fel încât anumite saloane să poată acomoda câte 2 paturi în cazuri excepționale, în situații de necesitate. În mod curent, spitalul va avea un număr total de 275 paturi, putând fi suplimentate până la 317 în cazuri de necesitate. Dintre acestea, 20 de paturi sunt prevăzute în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă.

Acestea vor fi organizate și împărțite între specialitățile medicale, după cum urmează:

 

Nr.minim paturi Nr.maxim paturi
SPITALIZARE BOLI INFECTIOASE RESPIRATOR ADULTI 26 41
SPITALIZARE INFECTIOASE DIGESTIV ADULTI 16 22
SPITALIZARE INFECTIOASE COPII 22 43
SPITALIZARE RECUPERARE MEDICALA RESPIRATORIE 30 30
SPITALIZARE RECUPERARE MEDICALA RESPIRATORIE 30 30
SPITALIZARE PNEUMOLOGIE 1 – adulti (60 paturi)
din care TBC adulti 30 paturi
60 60
SPITALIZARE PNEUMOLOGIE 2  ( 60 paturi)
din care Compartiment Adulți 30 paturi,
Compartiment Copii 30 paturi
60 60
ATI 11 11
SPITALIZARE DE ZI 20 20
TOTAL 275 317

Pentru Secțiile de Boli infecțioase – spitalizare continuă, saloanele vor fi realizate in sistem izolator, cu diferite grade de biosecuritate.

Izolatoarele vor fi realizate pentru 1 pat, iar parte dintre ele vor fi dimensionate pentru a putea acomoda 2 paturi, în funcție de necesitate.

Secțiile de pneumologie și TBC vor avea paturile dispuse în saloane cu 1 pat, antecamere,  prevăzute cu sisteme de menținere a presiunii negative a aerului în salon, și în saloane cu câte 2 paturi. Pentru pacienții imunocompromisi se va utiliza un sistem de presiune pozitivă.

Toate izolatoarele și saloanele vor fi prevăzute cu grup sanitar propriu. Toate spațiile vor fi prevăzute cu lămpi UV compatibile a fi utilizate simultan cu prezența persoanelor (în sasuri, grupuri sanitare, izolatoare).

Sectorul de spitalizare de zi va cuprinde 20 de paturi în izolatoare individuale, cu grup sanitar propriu, menținute în presiune negativă, cu sas și grupuri sanitare proprii, dezinfectate cu lampi UV compatibile cu persoane la interior.

Spitalul va avea în cadrul său un Compartiment pentru primiri urgențe, ce va cuprinde spațiu pentru triaj clinic, zona pentru primirea, stabilizarea și monitorizarea pacienților, spațiu tratament, izolatoare și câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite.

Spitalul va cuprinde un Ambulator integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialități (pneumologie adulți și copii, boli infecțioase adulți și copii, recuperare medicală respiratorie, cardiologie, chirurgie toracică, cabinet vaccinuri, consultații HIV/SIDA), precum și săli de tratamente, explorări, conform Tabelului alocare spații ( parte a prezentului studiu de prefezabilitate). Ambulatorul va avea acces facil din exterior.

Pentru a oferi servicii medicale complete în specialitățile vizate, noua clădire va cuprinde, pe lângă serviciile necesare tratamentului pacienților, și serviciile necesare diagnosticului (imagistică, explorări funcționale, endoscopie bronșică și digestivă). Acestea vor deservi atât sectoarele de spitalizare, precum și compartimentul de primiri urgențe și ambulatorul integrat. Dispensarul TBC va funcționa independent de spital, fiind dotat cu aparatură Rx dedicată.

SERVICII GENERALE, cuprinzând:

  • zona de acces și servicii publice ( recepție, spații așteptare, cafenea, spațiu comercial, camera ruugăciuni)
  • birouri internări / externări, cu legătură facilă cu camerele de gardă și sectorul spitalizare de zi
  • spații pentru personal și medici rezidenți (vestiare pe categorii de personal, sala de mese și odihnă pentru personal)

Blocul administrativ

-SERVICII SUPORT, cuprinzând:

  • farmacie centrală (cu zonă de preparare și prelucrare, depozitare, recepție marfă, eliberare medicamente către spital și spații pentru personal și suport);
  • Sterilizare centrală
  • laborator analize, inclusiv TBC și biologie moleculară, HIV
  • Bloc alimentar
  • Spălătorie
  • bloc tehnic și logistic (cuprinde spațiile necesare depozitărilor de materiale medicale și nemedicale în cadrul spitalului, ateliere de reparații, centrala de dezinfecție paturi);
  • zona gestionare deșeuri

SPAȚII VERZI EXTERIOARE

Conform Regulamentului general de Urbanism, aprobat prin HG 525/1996, pentru construcțiile de sănătate se vor prevedea spații verzi, după cum urmează: aliniamente simple sau duble cu rol protecție

PARCARE  276  locuri parcare autoturrisme, distribuite în parcaj subteran și parcaje la sol.