Acasă Social Crește numărul seniorilor din Brașov care vor putea circula gratuit cu mijloacele...

Crește numărul seniorilor din Brașov care vor putea circula gratuit cu mijloacele de transport în comun

0

Pentru a veni în sprijinul persoanelor în vârstă, una dintre categoriile cele mai afectate de creșterile de prețuri și inflația din ultimii ani, municipalitatea vrea să crească suma maximă până la care persoanele în vârstă (care nu beneficiază de pensie) și pensionarii (indiferent de tipul de pensie) beneficiază de transport gratuit pe autobuzele și troleibuzele RATBV.

Astfel, primarul Allen Coliban va propune Consiliului Local majorarea acestui plafon de venit/pensie de la 2.100 la 3.000 de lei. Totodată, propunerea vizează și coborârea vârstei de la care seniorii Brașovului pot beneficia de aceste drepturi, respectiv de la 60 de ani. Odată cu aprobarea acestui proiect, abonamentele pentru seniori vor putea fi utilizate și în zona metropolitană.

Conform propunerii executivului, seniorii Brașovului vor avea următoarele facilități:

  • persoanele vârstnice de peste 60 de ani, care nu sunt încadrate în sistemul de pensii, cu venituri de până la 3.000 de lei, inclusiv, beneficiază de abonamente de transport gratuite, atât pe mijloacele de transport din municipiu, cât și în zona metropolitană;
  • persoanele cu venituri din pensie, indiferent de vârstă și de categoria pensiei: invaliditate, de urmaș (numai în cazul soțului/soției), anticipată, anticipată parțial sau limită de vârstă, cu venituri de până la 3.000 de lei, inclusiv, beneficiază de abonamente de transport gratuite, atât pe mijloacele de transport din municipiu, cât și în zona metropolitană;

De aceleași abonamente gratuite vor beneficia și: veteranii și văduvele de război, persoanele cu handicap și asistenții personali, revoluționarii, precum și veteranii din teatrele de operații.

De asemenea, seniorii cu domiciliul în Municipiul Brașov care au împlinit vârsta de 60 de ani și cu venituri de peste 3.000 de lei beneficiază lunar de o reducere de 50% față de valoarea nominală a prețului călătoriei, respectiv 2 lei în loc de 4 lei, și a abonamentului lunar, 40 de lei în loc de 80 de lei, pe mijloacele de transport public local de călători utilizate de către societatea RATBV S.A., pe traseele din municipiul Brașov, indiferent de venit.

Toate costurile pentru aceste facilități sunt suportate din bugetul municipiului. Menționăm că trecerea de la abonamentul gratuit urban la abonamentul gratuit metropolitan nu presupune alocarea de sume suplimentare din bugetul municipiului, valoarea care va fi decontată de Primăria Brașov pentru aceste abonamente, aprobată de Adunarea Generală a Asociației Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov, fiind chiar puțin mai mică decât cea decontată în prezent de Municipalitate.