Consiliul Județean Covasna alocă anual 1 milion de lei, finanțare nerambursabilă, pentru ONG-urile care desfășoară activități de asistență socială în județul nostru. Prin intermediul proiectelor acestor ONG-uri, peste 2000 de persoane vor beneficia de servicii de îngrijire socio-medicală la domiciliu și servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, pe parcursul anului 2024. Astfel, trei organizații acreditate, respectiv Fundația Creștină Diakónia, Caritas – Alba Iulia Asistență Medicală și Socială și Crucea Roşie – Filiala județeană, primesc finanțare în acest sens.
„Ne bucurăm că acest program are continuitate. Astfel, și în acest an, putem sprijini cu un milion de lei activitatea ONG-urilor acreditate, care au un rol important în asistența socială. În țară, sunt puține județe ca județul Covasna, care asigură în mod constant acest fond de finanțare nerambursabilă„, a explicat Adolf Papp, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna.
„Nevoia pentru aceste servicii sociale este în creștere. Toate informațiile pe care le avem de pe teren, arată acest lucru. Prin urmare, este clar pentru noi, cei din Consiliul Județean Covasna, că sistemul social trebuie să fie cât mai puternic. Anul acesta, vom acorda finanțare pentru Fundația Creștină Diakónia, Caritas – Alba Iulia Asistență Medicală și Socială, respectiv Crucea Roșie – Filiala județeană, pentru serviciile sociale pe care Direcția noastră nu are capacitatea să le asigure. Cel mai important dintre acestea este serviciul de îngrijire a vârstnicilor și îngrijirea la domiciliu, iar numărul beneficiarilor ajunge la 2110 persoane, care sunt vizitate și îngrijite zilnic, săptămânal, în funcție de nevoile lor”, a precizat la rândul său președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
„Noi aplicăm de ani de zile la această finanțare pentru a oferi servicii de îngrijire socio-medicală la domiciliu. Este importantă pentru noi întrucât este o subvenție previzibilă, și se știe că multe lucruri sunt imprevizibile în ceea ce privește sistemul social, tocmai de aceea suntem recunoscători pentru faptul că, de câțiva ani, Consiliul Județean Covasna s-a angajat ferm să susțină financiar diferite tipuri de asistență socială„, a declarat Tóth Anna, din partea Fundației Creștine Diakónia. Aceasta a precizat totodată că suma primită acoperă doar o parte din bugetul lor, care este completat de subvenții de la administrațiile locale și de la stat, și, doar în felul acesta, 950 de persoane din 22 de UAT-uri beneficiază de îngrijire la domiciliu.
„În ultimii ani, am extins și mai mult activitatea noastră de îngrijire la domiciliu, pentru că suferința și nevoia de a fi îngrijit nu au naționalitate sau religie, deci este nevoie peste tot„, a subliniat Péter György, din partea Caritas – Alba Iulia Asistență Medicală, adăugând că județul Covasna este recunoscut la nivel național pentru această finanțare constantă. Hubbes Kinga, reprezentanta Caritas – Alba Iulia Asistență Socială, a subliniat la rândul său stabilitatea și continuitatea finanțării, care este deosebit de importantă pentru programele desfășurate în mediul rural, unde este mai dificil de obținut sprijin, pentru organizații nonguvernamentale.
„Nu am putea oferi servicii în atât de multe localități fără această finanțare. Încercăm mereu să extindem numărul beneficiarilor, deoarece am observat că există o cerere tot mai mare de îngrijire la domiciliu și de îngrijire a persoanelor vârstnice, atât în zonele rurale, cât și în cele urbane„, a declarat la rândul său Ferencz Ildikó, reprezentanta Crucii Roșii din județul Covasna. Această organizație oferă acest tip de îngrijire unui număr de 210 persoane.
Așadar, Fundația Creștină Diakónia primește finanțare în valoare de 355 de mii de lei, Caritas – Alba Iulia Asistență Medicală 355 de mii de lei, Crucea Roșie – Filiala județeană 125 de mii de lei pentru a asigura servicii de îngrijire socio-medicală la domiciliu și servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, iar Caritas – Alba Iulia Asistență Socială primește finanțare în valoare de 165 de mii de lei, pentru programele destinate copiilor și familiilor cu risc social.
Contractele de finanțare între organizațiile câștigătoare și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna au fost semnate luni, 15 aprilie.