Acasă Actualitate Ce spune conducerea Aeroportului Brașov despre programul de funcționare 7-19

Ce spune conducerea Aeroportului Brașov despre programul de funcționare 7-19

0

Pentru o informare corectă și completă a publicului, conducerea Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav face următoarele precizări:

Brașovul și întreaga regiune se bucură astăzi de primul aeroport realizat de la zero în ultima jumătate de secol în România, iar acest fapt este vizibil și incontestabil. Munca de ani de zile, eforturile reunite ale Consiliului Județean Brașov şi Guvernului României prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, ROMATSA şi Autoritatea Aeronautică Civilă Română au făcut posibilă realizarea investiției fizice de 140 milioane de euro și operaționalizarea aeroportului într-un ritm alert și sincronizată perfect, în condiții de maximă siguranță pentru pasageri, începând cu 15 iunie 2023.

Cum era si firesc, sunt trecute “eforturile” celor platiți să facă acest lucru, conform fișei postului și pentru un salariu frumușel.
Insă, acești bugetari plătiți regește nu spun nimic de “efortul” nostru, a brașovenilor, pentru ca este vorba de bani publici, iar noi românii plătim cu vârf și indesat. Daca ar fi accesat fonduri europene, sau alte finanțări nerambursabile, ar fi fost de înțeles, dar nu în acest caz. Chiar s-a atins un grad mare de nesimțire să spui că bugetarii plătiți cu mii de euro lunar au făcut un “efort”, sau să îți treci numele pe plăcuța de inaugurare fără să specifici că este meritul brașovenilor.

În Certificatul emis de către Autoritarea Aeronautică Română, la punctul C – Condiții de operare autorizate, este specificat clar: aeroportul este dotat, pregătit și certificat să opereze atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, iar aeroportul este deschis operațiunilor aeriene zilnic, între orele 07-19.

Opțiunea inițială de a deschide operațiunile aeriene zilnice pe AIBG cu limitarea operațională la intervalul orar 07-19 a fost prezentată și dezbătută public în ședința de lucru a Asociației Aeroporturilor din România din perioada 3-4 februarie 2022, la care au participat reprezentanți ai tuturor instituțiilor și organizațiilor din domeniul aviației din România.

De asemenea, înainte cu trei luni de deschiderea oficială a aeroportului acest detaliu relevant pentru toți operatorii a fost reiterat. Procedura de certificare a fost inițiată plecând, de altfel, de la aceste premise care apar clar specificate în paragraful I din Certificatul de Operare – Limitări operaționale.

Pe măsură ce tot mai multe companii aeriene vor depune solicitări și vor semna contracte cu Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, acest program va putea fi flexibilizat, conform prevederilor legale aplicabile.  În acest sens, Aeroportul a demarat consultări cu toate companiile aeriene care deja operează sau și-au manifestat interesul pentru a opera de la Brașov, în vederea identificării propunerilor optime pentru programul operațiunilor aeriene. Ulterior, acestea vor fi înaintate către AACR și ROMATSA pentru parcurgerea etapelor stabilite prin regulamentele europene și procedurile aplicabile.

Un orar limitat al aeroporturilor tinde să devină unul standard la nivelul Uniunii Europene, numeroase aeroporturi importante având deja implementată reducerea programului de operare atât din considerente economice, cât și pentru protecția mediului.

Siguranța pasagerilor este primordială în toate eforturile pe care autoritățile aeronautice, personalul navigant și instituțiile coordonatoare de la sol le fac zi și noapte pe întreg mapamondul şi nu se face rabat de la reguli, pentru că în cazul transportului aerian cea mai mică regulă încălcată duce direct la tragedii.

Așa cum există reguli de circulație și un Cod Rutier pentru toți cei care conducem o mașină pe drumuri publice, există reguli și mai stricte și reglementări sine qua non pentru traficul aerian. Diferența esențială este că pe șosele avem 90% șoferi amatori și 10% profesioniști, în timp ce în aer avem 100% profesioniști.

Suntem responsabili pentru bucuria lor și le vom facilita, de la o zi la alta și de la o lună la alta, împlinirea dorinței de a călători, de a fi conectați cu Europa și cu cei dragi aflați în lumea largă.