Acasă Actualitate Brașovul are un nou arhitect șef. Se va schimba ceva în zona...

Brașovul are un nou arhitect șef. Se va schimba ceva în zona de urbanism?

0

Reprezentanții Primăriei Brașov l-au prezentat într-o conferință de presă pe noul arhitect șef al Brașovului. Este vorba despre arhitectul Dragoș Oprea.

,,Având în vedere că sunt în a doua zi de lucru, sunt destul de optimist, cu toate că mi-am dat seama că sarcinile depășesc un pic așteptările. Îmi propun, cel puțin în prima etapă, să înțeleg modul de funcționare a administrației și am câteva gânduri pe care aș vrea să le sintetizez. Unul din ele ar fi eficientizarea Serviciului de Autorizări Construcții.

Acesta ar fi primul. Cel de-al doilea: împreună cu serviciul de proiectare, din cadrul Direcției Arhitect Șef, vreau să demarăm o serie de proiecte prin care să stabilim anumite strategii, fie valabile pentru preluare în PUG, fie valabile pentru noi proiecte de dezvoltare ale municipiului. Principiul pe care mă bazez în această activitate este acela de a nu face abatere și compromisuri de la regulamentele locale și am să și explic un pic lucrul ăsta. Regulamentele locale de urbanism în general, cele cu care operăm acum,  sunt extrem de invazive și, chiar și în condițiile acestea, ele sunt forțate la limita maximă.

De aceea îmi doresc cumva o coerență mai mare stilistică în ceea ce privește urbanul orașului și asta necesită oarecare atenție. De asta va trebui să fim vigilenți în următoarea perioadă, nu să ne transformăm în polițiști, ci să fim vigilenți ca principiile fundamentale ale urbanismului să nu fie derivate de anumite interese pecuniare”, a explicat arhitectul șef Dragoș Oprea.

Cine este Dragoș Oprea?

Dragoș Oprea a absolvit Institutul de Arhitectură București în anul 2002. Are o experiență în privat de 20 de ani. A fondat în 2007 un birou de arhitectură destul de efervescent, Exhibit Arhitectura, care, spune noul arhitect-șef al municipiului, e un studio ce și-a propus în general să aplice principii sănătoase și coerente referitoare la stilistica construcțiilor și, datorită acestui lucru, a reușit să câștige câteva premii importante și notabile la nivel național și să fie publicat în câteva reviste.

Printre aceste premii se numără cele de la secțiunea de restaurare din cadrul BAB (Bienala de Arhitectura din București), 14 premii și nominalizări la Anuala de Arhitectură locală a OAR (Ordinul Arhitecților din România), în 2008, 2009, 2010, 2016, 2022, la diferite secțiuni. Dragoș Oprea spune că pe parcursul activității sale a acționat constant pentru formarea unui mediu critic și de acțiune competent pentru dezbaterea fenomenului arhitectural actual, promovarea lucrărilor și inițiativelor de bună calitate și combaterea arhitecturii nocive și a practicilor neprofesioniste, lucru perfect realizabil prin promovarea concursului de arhitectură ca pe singura opțiune în practica achizițiilor publice sau private în domeniul proiectării.