Acasă Social Brașovenii sunt invitați să își treacă dorințele în Copacul de Mărțișor

Brașovenii sunt invitați să își treacă dorințele în Copacul de Mărțișor

0

Centrul Cultural Reduta și Asociația „Creștem România Împreună” lansează proiectul „Copacul de Mărțișor”, invitând participanții să-și exprime dorințele și să le atârne pe copacii amplasați în foaierul instituției. Participanții vor contribui la plantarea unor copaci care vor rodi în natură.

„Copacul de Mărțișor – Un copac al dorințelor
Centrul Cultural Reduta prin Serviciul Cultură Tradițională, în parteneriat cu Asociația „Creștem România Împreună”, promotoarea proiectului „Plantează în România”, vă invită în perioada 26 februarie – 30 martie 2024 să treceţi pragul instituţiei culturale pentru a vă scrie o dorință pe o foaie de hârtie pe care să o prindeți cu șnur în alb și roșu în „Copacul de Mărțișor – Un copac al dorințelor”.
În tradiția românească, mărțișorul, șnurul alb și roșu, este purtat pe tot parcursul lunii martie. La final de lună, în satele din România și din Republica Moldova acest șnur este atârnat de coarnele animalelor pentru a le da sănătate, dar şi de ușa casei pentru a aduce prosperitate.
În satele din Transilvania, șnurul de mărțișor se atârnă de crengile pomilor fructiferi. Se spune că dacă atârni șnurul alb și roșu de ramurile pomilor, aceștia rodesc mai bine și fructele sunt mai sănătoase, și se mai spune că dacă iți pui o dorință de gând bun, aceasta se va îndeplini.
Mai sunt povești și legende care ne spun că dacă atârni de crengile pomilor șnurul de mărțișor, toate bolile se vor duce în vânt și vei fi sănătos tot anul.
Sunteţi invitaţi, aşadar, să vă scrieți dorințele și să le prindeți cu un fir de mărțișor într-unul dintre cei trei copăcei amplasaţi în foaierul Centrului Cultural Reduta: un măr, un cais și un corcoduș. Copăceii vor fi plantați cu sprijinul Asociației „Creștem România Împreună” pentru a rodi în natură.” au anunțat reprezentanții Consiliului Județean Brașov.