Acasă Local Brașoveancă: ”Fântâna arteziană este un simbol al Brașovului, la fel ca Biserica...

Brașoveancă: ”Fântâna arteziană este un simbol al Brașovului, la fel ca Biserica Neagra, Casa Sfatului și altele. Vreți să distrugeți aceste simboluri?”

0
Firma de arhitectură STARH – Arhitectură, Construcții, Design SRL din București și Primăria Brașov au organizat ieri, 25 mai, o dezbatere publică a proiectului de reamenajare a Pieței Sfatului, aflat în faza elaborării studiului de fezabilitate.
Brașovenii par a nu fi de acord cu eliminarea fântânii din Piața Sfatului, iar comentariile nu au întârziat să apară. Mai mult decât atât, internauții consideră că niciun proiect purtând numele de „restaurare” nu poate distruge ceea ce deja există, ci doar conservă și îmbunătățește.
Proiectul câștigător a fost ales în urma unui concurs internațional organizat anul trecut de Ordinul Arhitecților din România, la solicitarea Primăriei Municipiului Brașov. Ca urmare a acestui concurs, echipa câștigătoare, STARH – Arhitectură, Construcții, Design SRL a început etapa de realizarea a proiectului tehnic pentru restaurarea celei mai importante zone a orașului, Piața Sfatului.
Redăm câteva din comentariile brașovenilor:
IN ATENTIA ARHITECTULUI SEF
Stimate domn,
Inteleg ca a fost de curand o consultare publica privind restaurarea Pietei Sfatului si inteleg ca proiectantii, dar si dvs sunt pentru desfiintarea fantanii din piata.
Nu sunt arhitect, dar ca cetatean al Brasovului, nascuta si crescuta in acest oras minunat ma opun categoric desfiintarii acestei fantani.
1. Nici un proiect purtand numele de „restaurare” nu poate distruge ceea ce deja exista,ci doar conserva si imbunatateste. Altfel, „restaurarile”unor constructii de referinta de peste tot in lume s-ar reduce la orori moderne, fara legatura cu orasele respective. Va dau ca exemplu oroarea aia de piramida de sticla din Paris..
2. Fantana este un simbol al Brasovului, la fel ca Biserica Neagra, Casa Sfatului si altele. Vreti sa distrugeti aceste simboluri?? Incepeti cu fantana, continuati apoi cu Biserica Neagra, Prima Scoala Romaneasca etc?? Ca arhitect sef al orasului nu aveti dreptul sa distrugeti simbolurile orasului. Nu exista nici un fel de justificare, arhitectonica sau de alta natura..
3. Poate ma insel dar autorii asa zisului proiect nu sunt brasoveni. Dvs sunteti?
4. Cine a decis ca proiectul acestor domni sa fie castigator si care au fost criteriile care au condus la aceasta decizie?
5. De ce considera conducerea Primariei, care este trecatoare, ca isi poate bate joc de orasul asta si cine profita de pe urma acestor proiecte stupide? Categoric nu cetatenii Brasovului. Mi-aduc aminte de alta tembelime, dorinta de a amenaja o parcare subterana sub Parcul Central. Nu stiu ce imbecil a avut aceasta idee dar sper ca ideea nu mai e de actualitate.
6. Adagiul parafrazat potrivit caruia: „daca nu poti sa faci ceva bun/bine, nu fa nimic” ar trebui sa fie ” farul calauzitor” al activitatii unor profesionisti ca dvs.
Cu respect
Cristina Freeman
Cetatean al Brasovului de la nastere( 1965)”.(Cristina Freeman)

”Vad ca in toate pozele apar niste scaune ratacite. Asa e proiectul ? niste bancute din lemn masiv ar fi bine venite sa poata omul sa stea la taclale si nu vad nicio fantana. Faceti ceva sa arunce turistii bani ca sa se intoarca …”(Octavian Cîrlan)

 

”Eliminarea fântânii care mai răcorește pe timp de vara va rezulta intr-o piata in care nu vei putea sa stai sa te odihnești pentru că vei fierbe instant. Utilitate fântânii este de a răcori piata. Va fi la fel de gri și dar mult mai învinsă de soare și nu se va putea sta. L-aș invita pe acest arhitect sa stea 3 ore in soare fara fântână care ar răcori aerul.” (Răzvan Rădulescu)

 

”Pomi ornamentali, flori, fîntînă, cișmea băncuțe nu scaune aruncate aiurea!” (Domokos Galfi)

 

”Peste tot in Europa, sunt fantani in piateta din centrul orasului!!! Dar nah, ca la noi, la nimeni ”(Anto)