Documentațiile pentru reabilitarea imobilului situat pe aleea de sub Tâmpa au intrat în etapa de verificare a documentelor de calificare și de evaluare tehnică. Această achiziție este gestionată de specialiștii Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov, instituție care a primit dreptul de administrare asupra imobilului din partea Consiliului Județean Brașov.
Procedura face parte din proiectul „Crearea unei rețele de hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale în bibliotecile din Județul Brașov”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta C7 – Transformare digitală. Valoarea totală a finanțării se ridică la 20.174.295,91 lei, din care 12.715.188,12 lei reprezintă fonduri europene nerambursabile.
Sub coordonarea Consiliului Județean Brașov, proiectul are ca parteneri Biblioteca Județeană „George Barițiu” și 29 de unități administrativ-teritoriale care administrează biblioteci publice: Municipiile Codlea, Făgăraș, Săcele, orașele Ghimbav, Râșnov, Rupea, Victoria și comunele Apața, Bran, Budila, Cristian, Drăguș, Dumbrăvița, Feldioara, Hălchiu, Hoghiz, Homorod, Măieruș, Mândra, Moieciu, Ormeniș, Poiana Mărului, Racoș, Șinca, Vama Buzăului, Voila, Vulcan, Hârseni și Părău. Astfel, toate cele 30 de biblioteci publice din județul Brașov urmează să fie transformate în hub-uri digitale, oferind spații educative și creative, dotate cu tehnologii moderne.
”În prezent, în cadrul acestui proiect, se desfășoară și o achiziție pentru furnizarea de echipamente IT și software pentru 20 de biblioteci rurale și 6 biblioteci orășenești, cu o valoare estimată la 957.416,40 lei fără TVA. La această procedură, inițiată de Consiliul Județean Brașov, s-a înscris un singur ofertant, SC Union CO SRL, care a depus oferte pentru ambele loturi de echipamente scoase la licitație.
O altă procedură de achiziție, în valoare de 495.113,12 lei fără TVA, aflată în etapa de evaluare financiară, este realizată de Primăria Victoria și vizează execuția unor lucrări la clădirea bibliotecii orășenești. În perioada următoare, administrațiile locale din Vama Buzăului și Drăguș vor lansa achiziții similare pentru lucrările necesare bibliotecilor din cele două comune”, a spus Adrian Iatan, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.
Condiția de finanțare a fost să fie acoperită toată zona județeană. A fost vorba despre o colaborare între 29 de primării. Sub Tâmpa va fi o bibliotecă, un hub cultural, în care va fi integrată Biblioteca Județeană. Probabil că biblioteca va fi mutată din actuala locație, deoarece acum funcționează într-un spațiu închiriat.
Clădirea de sub Tâmpa a fost abandonată timp de 7 ani, degradându-se constant. A fost nevoie de un nou vicepreședinte să se implice, astfel ca proiectul să fie revitalizat, iar în curând aceasta va deveni un punct de referință cultural și educațional al județului.