Proiectul de construire, în Stupini, a unui parc fotovoltaic de 20 de MW a primit avizul Comisiei de circulație. Această instalație de producere de energie electrică verde va asigura 90% din energia electrică necesară pentru școli, clădiri publice și iluminat.
Astfel, după ce la începutul lunii martie Municipalitatea a semnat contractul de finanțare nerambursabilă, în valoare de 40 de milioane de lei, pentru amenajarea unui parc de producție energie din surse regenerabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, acum Municipalitatea este în faza de obținere a Autorizației de construire. Astăzi Comisia de Circulație și-a dat avizul pentru acest proiect, acesta fiind unul dintre ultimele avize necesare pentru finalizarea documentației necesare obținerii autorizației de construire pentru realizarea unei instalații de producere a energiei electrice din surse solare (centrală bazată pe panouri fotovoltaice) de 20.00 MW.
Punerea în funcțiune a acestui parc fotovoltaic va acoperi aproximativ 89,72% din necesarul de energie electrică pentru cele 21 colegii și licee, 16 școlii gimnaziale, 29 grădinițe, 8 creșe, instituțiile de cultură, primăria și serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele și punctele termice, piețele, parcările multietajate, bazele sportive, sistemul de iluminat public și sistemul de semaforizare din oraș, energia electrică necesară domeniului schiabil (sistemele de producere a zăpezii artificiale, cele de pompare etc.).
La acestea se adaugă și programul municipalității de dotare a 27 de unități de învățământ cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finanțare.
Cumulând cele două proiecte, la care se adaugă unitățile de învățământ dotate deja cu astfel de panouri, Municipalitatea va putea asigura peste 90% din necesarul de consum din surse proprii, regenerabile, ceea ce va însemna o contribuție importantă la reducerea poluării, dar și a costurilor cu energia electrică.
Valoarea investiției este de 108.491.898,40 lei, inclusiv TVA, din care 45% din cheltuielile eligibile reprezintă finanțare nerambursabilă, iar 55% cofinanțarea din partea municipalității. La acestea se adaugă și cheltuielile neeligibile, care reprezintă 17% din valoarea totală a proiectului.