Acasă Actualitate Atenție, o nouă escrocherie! Poșta Română, ținta unei companii online înșelătoare

Atenție, o nouă escrocherie! Poșta Română, ținta unei companii online înșelătoare

0
În ultima perioadă s-au intensificat acțiunile de phishing în care este folosit numele Poștei Române. Prin intermediul SMS-urilor ori pe e-mail, infractorii cibernetici atentează la conturile și la datele personale ale utilizatorilor de internet.
Una dintre metodele folosite de hackeri este următoarea: de pe un număr de telefon de România trimit un SMS prin care destinatarului i se aduce la cunoștință faptul că trebuie să primească un colet, dar adresa este incorectă.
Apoi, este indicat un link care are în componență cuvintele ”posta”/”post” și/sau ”romana”. După accesarea link-ului respectiv se solicită date personale (adresă poștală, adresă de e-mail, număr de telefon) și se generează o interfață de plată asemănătoare oricărui alt portal, specific plăților pe internet. Prin intermediul acesteia este solicitată o sumă simbolică.
După completarea datelor cerute de interfață (număr card, data expirării, titular card, codul de siguranță), destinatarul primește un cod bancar. Sub această interfață se ascund, de fapt, hackerii, care introduc datele cardului în aplicația specifică, sustrăgând, astfel, banii.
Din acest moment, hoții cibernetici vor putea să facă plăți online la terminalele POS sau să scoată bani de la ATM-uri, fără a avea nevoie de PIN-ul destinatarului.
Sunt folosite chiar expresii de siguranță proprii băncilor, precum: ”nu comunica nimănui…”. În momentul în care este introdus codul transmis de bancă, banii de pe card dispar.
Compania Națională Poșta Română comunică cu publicul prin intermediul adreselor oficiale de e-mail:
  • suportclienti@postaromana.ro
  • noreply@posta-romana.ro
Compania nu solicită clienţilor să furnizeze date cu caracter personal, informaţii bancare confidenţiale referitoare la conturile personale, numere de card sau coduri PIN şi nici realizarea de plăţi online ale unor taxe vamale.