Acasă Social Asociația Proiectul România 2030 a lansat platforma online „Salvațidemocrația.ro”, un agregator de...

Asociația Proiectul România 2030 a lansat platforma online „Salvațidemocrația.ro”, un agregator de abateri de la regulile democratice

0

Asociația Proiectul România 2030 a lansat marți, 2 aprilie 2024, platforma online „Salvațidemocrația.ro” (salvatidemocratia.ro), un agregator de abateri de la regulile democratice, ce vor fi semnalate atât de Asociație, cât și de alte organizații neguvernamentale sau mass media.  

Platforma se bazează pe interacțiunea cu cei care, trecând peste resemnarea ce ne caracterizează în ultimul timp, doresc să semnaleze, prin intermediul formularului dedicat salvatidemocratia.ro/verifica-informatiao abatere de la regulile democratice și/sau o implicare malvolentă a actorilor externi în viață politică și socială a României.

Aceste acțiuni nedemocratice vor deveni baza acțiunilor ulterioare ale Asociației și partenerilor ei, care vor milita pentru schimbări legislative, procedurale sau cutumiare, în spiritul unei democrații veritabile.

 „Democrația românească se află în declin, stare de fapt constatată, nu doar de sondajele de opinie și rapoartele ONG-urilor și instituțiilor internaționale, ci resimțită din plin de către noi toți, mai ales în acest an electoral”, a declarat Ioana Mateș, președintele Asociației Proiectul România 2030.

 „Abaterile de la democrație s-au înmulțit exponențial, astfel încât ne-am obișnuit, încet, cu o democrație de formă, lipsită de fond. În contextul războiului de la granița României, abaterile democratice sunt alimentate și de actori externi, întrucît o țară lipsită de pârghiile democratice este vulnerabilă și are o postura de descurajare puțin credibilă”, a precizat Alina Inayeh,  coordonator de programe al Asociației Proiectul România 2030.