Acasă National Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă drapelul României

Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă drapelul României

0

Legea privind Integritatea drapelului național a fost promulgată și intră în vigoare la 3 zile după publicarea în Monitorul Oficial. Steagul României este astfel protejat prin sancțiuni drastice aplicate celor care nu îi acordă respectul cuvenit.

Aplicarea de însemne sau înscrisuri ori desene pe drapelul național constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 10.000 și 20.000 lei. Este proiectul inițiat de Președintele Senatului, senatorul Nicolae Ciucă și de deputatul brașovean Gabriel Andronache.

Jandarmii și polițiștii vor putea aplica amenzi usturătoare celor care își scriu numele, denumirea sau desenează pe drapelul național. Alterarea integrității drapelului național prin scriere sau desene reprezintă o formă primitivă de înjosire a drapelului, simbol sacru pentru poporul român.

„Art. 20. – Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora. Încălcarea interdicţiei prevăzute la art.1 alin. 3 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei Române, cu respectarea dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.”, se arată în noua lege.