Acasă National Amenzi de peste jumătate de milion de lei pentru 11 bănci

Amenzi de peste jumătate de milion de lei pentru 11 bănci

ANPC a aplicat amenzi contravenționale în valoare de 550.000 de lei unui număr de 11 operatori economici financiari bancari. Amenzile au fost aplicate după ce ANPC  a realizat o serie de verificări a modului în care băncile pun în aplicare contractele de creditare pe termen mediu și lung.
ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a realizat o serie de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.
Până în acest moment, au fost verificate 11 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care #ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă.
Cei 11 operatori economici sunt:
– ING Bank
– First Bank
– Credite Europe Bank
– OTP Bank
– Alpha Bank
– BancaTransilvania
– Raiffeisen Bank
– BCR
– Patria Bank
– Unicredit Bank
– BRD Groupe Societe Generale.
Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii #ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.
Aplicând această măsură, consumatatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părțile contractului, dar se și asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înșelător.” a transmis Paul Anghel, director ANPC.