Acasă Social A început Săptămâna Haferland în județul Brașov

A început Săptămâna Haferland în județul Brașov

0

Consiliul Județean Brașov anunță începerea Săptămânii Haferland în satele din jurul orașului Rupea, dedicat promovării culturale și tradițiilor sașilor din Transilvania. Cea de-a XI-a ediție a festivalului va avea loc în perioada 3-6 august.

Evenimentul se va desfășura în zece localități din regiunea cunoscută istoric drept Țara Ovăzului (Haferland): Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri, tema ediției din acest an fiind „Sustenabilitate în peisajul cultural din Haferland”.

Anul acesta, pe lângă evenimentele deja consacrate precum baluri tradiționale săsești, concerte de orgă și de muzică săsească, spectacole de dans popular, proiecții de film, expoziții foto și de costume tradiționale, paradă de costume populare, vizitatorii vor putea asista la resfințirea Bisericii Evanghelice din Rupea, ansamblu arhitectonic recent restaurat ce include un zid de incintă fortificat, caracteristic pentru bisericile săsești din Transilvania.

Biserica din Rupea, întemeiată la începutul secolului al XIV-lea, a fost unul dintre centrele majore ale vieții spirituale ale comunității săsești din Transilvania. Puțini din cei care au admirat orga și minunatele covoare expuse în Biserica Neagră din Brașov știu că acestea provin, de fapt, de la Biserica din Rupea. De altfel, întregul ansamblu al Cetății Rupea, construit între secolele XIV și XVII, a fost restaurat sau, unde nu a mai fost posibil, reconstruit, începând cu zidurile, curtea interioară și turnurile (Turnul Porții, Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor, Turnul Cercetașilor, Turnul Pulberăriei etc.).

Un alt punct de atracție pentru vizitatori vor fi tururile (unele ghidate), cum este deja celebra plimbare către Stejarul lui Crulici, un arbore multisecular. Cei care vizitează zona pot vedea pe viu stejari de 400 sau chiar 600 de ani, încărcați de legende și istorii locale, aproape la fiecare pas – până la extremitatea de nord a Haferlandului, lângă Sighișoara, unde se află platoul Breite și zecile sale de stejari cu vârsta de sute de ani.”, comunică Consiliul Județean Brașov.