Acasă Magyar A 18-a ediție Ars HUNGARICA la Sibiu

A 18-a ediție Ars HUNGARICA la Sibiu

Festivalul cultural Ars HUNGARICA din Sibiu este un eveniment de înaltă calitate pentru regiunea Transilvaniei și a Bazinului Carpatic, oferind culoare și diversitate prin programele sale. Ediția din acest an va avea loc între 10 și 19 noiembrie 2023.

Scopul festivalului este de a contribui la consolidarea socială și culturală a comunității maghiare din regiune, la granița Bazinului Carpatic, de a prezenta bijuterii culturale maghiare și de a forma o punte de legătură între oameni și instituții.

Festivalul este un eveniment important la Sibiu și este recunoscut la nivel internațional. Acesta prezintă tradițiile și bogăția patrimoniului cultural maghiar localnicilor și vizitatorilor deopotrivă. Nu în ultimul rând oferă oportunități de recreere activă pentru comunitatea locală.

Evenimentele vor debuta vineri, 10 noiembrie, la ora 12:00, cu vernisajul expoziției „Artiști maghiari din colecția de artă contemporană a Muzeului Național Brukenthal”. Vor fi expuse peste 70 de opere de artă, printre care lucrări de Incze Ferenc, Borsos Miklós, Bodor Mária, Nagy Imre, Kós András, Gyenge Imre, Ștefan Orth și Róbert Strebeli .

De la ora 19:00, deschiderea oficială va fi urmată de un concert susținut de formația Attacca World Music & Balogh Kálmán din Ungaria, intitulat BIHAR. Formația a folosit colecția abundentă a lui Béla Bartók ca material sursă, în principal melodiile instrumentale și vocale ale compozitorului culese în județul Bihor. Aranjamentele combină elemente de muzică populară autentică cu propriile compoziții. Trupa a fost invitata multor festivaluri de muzică, atât din Ungaria cât și de peste hotare. Membrii formației: Boglárka Raksányi, Levente Székely, Mester Dániel, Csaba Hetessy, Tamás Gyányi, Zoltán Bordás. Artist invitat: Kálmán Balogh, pe care publicul din Sibiu l-a putut admire pentru prima dată în 2007, tot pe scena sălii Thalia. Prima zi se încheie cu o recepție în picioare.

Mai multe detalii se regăsesc pe pagina comunității maghiare din Sibiu, www.Szeben.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.

Intrarea, la toate evenimentele festivalului este liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul:
https://szeben.ro/ars-hungarica-ro/10351/ars-hungarica-2023-programul-evenimentelor/?lang=ro