RECICLAREA: Normalitate europeană, confuzie mioritică

Într-un deceniu sau două, oceanele vor conține mai mult plastic decât pește. Insulele exotice și plajele izolate au devenit deja gropi de gunoi. În Europa și în lume se trag semnale de alarmă, se iau măsuri concrete, se caută soluții cu impact rapid, se regândește filozofia consumului…

La noi, autoritățile au o viziune ciudată legată de reciclare. Au început să dispară din cartiere putinele containere de colectare selectivă (inclusiv cele din Centrul Civic, în spate la sediul CAS Brașov sau la pasaj). Sau mai există, dar nu pentru toate materialele. Sau sunt poziționate acolo unde nu poți opri cu mașina, dacă ai câțiva saci plini și sortați. Scriam în 2018 (https://transilvania365.ro/brasovul-recicleaza/) despre abordarea modernă a reciclării în Brașov; a dispărut și acel punct de colectare, unde brașovenii chiar se înghesuiau să aducă hârtie, plastic, sticlă, deșeuri electrice și electronice. Se trâmbița un proiect-pilot de colectare selectivă în două cartiere; nu știm dacă proiectul chiar și-a luat zborul sau a rămas la sol. Nu e de mirare că am ajuns să plimbăm prin oraș, cu mașina personală, sacii cu reciclabile, în speranța că vom găsi containere colorate și loc de parcare.

Profităm că e an electoral și autoritățile mai coboară din turnul de fildeș ca să asculte doleanțele populației: „Stimați edili, vrem să reciclăm și nu avem unde! Dorim containere colorate în toate cartierele. Dorim mai multe stații de reciclare. Se mai găsesc fonduri dacă veți renunța la călătoriile aiurea în interes de serviciu la conferințe exotice de tăiat frunză la câini. Vă mulțumim!

ADRIAN TATU

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: