Acasă Sănătate-Educație Ziua Mondială de Combatere a Hipertensiunii Arteriale

Ziua Mondială de Combatere a Hipertensiunii Arteriale

Presiunea arterială crescută este, în continuare, principala cauză de deces la nivel mondial. În anul 2023, la nivelul județului Brașov, au fost înregistrate 788 de decese cauzate de hipertensiunea arterială.

Ziua Mondială de Combatere a Hipertensiunii Arteriale este marcată în fiecare an, pe data de 17 mai, pentru conștientizarea riscurilor și efectelor tensiunii arteriale crescute, precum și pentru promovarea măsurării corecte și precise a presiunii arteriale în rândul populației.

Hipertensiunea arterială, supranumită și „ucigașul tăcut”, este cel mai răspândit factor de risc pentru bolile de inimă. În lipsa tratamentului, hipertensiunea duce la complicații severe, precum accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, dar și la alte probleme de sănătate.

În evidențele cabinetelor medicale de medicină de familie figurează 116.344 de persoane care suferă de această afecțiune, conform datelor raportate de medicii de familie din județul Brașov și centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică a județului Brașov.

Medicii recomandă o dietă sănătoasă, renunţarea la tutun și mișcare zilnică pentru reducerea valorilor tensiunii arteriale.