Acasă Social Ziua Internațională a Biodiversității sărbătorită în Parcul Național Piatra Craiului

Ziua Internațională a Biodiversității sărbătorită în Parcul Național Piatra Craiului

0
Ministrul Mircea Fechet, și președintele României, Klaus Iohannis, au participat la activitățile dedicate parcurilor naturale și naționale, prilejuite de celebrarea Zilei Internaționale a Biodiversității la Centrul de Vizitare din Zărnești (BV) al Parcului Național Piatra Craiului.
Organizat de MMAP, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, evenimentul a avut ca invitați reprezentanți de la Administrația Prezidențială, Ministerul Educației, precum și de la administrațiile parcurilor naturale și naționale din România. Ziua a început cu o plimbare în Cheile Zărneștiului unde au asistat la o demonstrație a salvamontiștilor.
Discuțiile s-au concentrat în jurul câtorva teme de actualitate: creșterea accesului publicului larg la parcurile naționale și naturale, desfășurarea programelor educative în parcuri, implementarea Programului Național ,,Rangerii Juniori”, stabilirea unui cadru național pentru protejarea biodiversității, pentru conservarea integrității ecosistemelor și a peisajelor, precum și pentru administrarea optimă a parcurilor naționale și naturale.
„Îmi doresc să reușim să respectăm natura și minunile sale, nu numai cu ocazia zilelor în care sărbătorim ceva anume, ci pe tot parcursul anului, căci ea ne permite să ne bucurăm de aer curat și proaspăt. De Ziua internațională a Biodiversității, ar fi bine să nu uităm că protejarea naturii înseamnă grijă față de mediu, de habitatele și resursele naturale, mai ales pentru că sustenabilitatea mediului este una dintre marile provocări ale omenirii.
Tema de anul acesta, ”Be part of the Plan” (Fii parte din Plan), dorește să contribuie la sporirea gradului de conștientizare privind importanța cooperării la nivel mondial în protejarea biodiversității și a echilibrului mediului în care trăim. Spațiul românesc dispune de rezervații naturale ce trebuie promovate printr-o bună colaborare a instituțiilor centrale și locale și prin implicarea sectorului privat. Biodiversitatea reprezintă una dintre potențialele surse economice sustenabile ale țării și totodată un factor de promovare a istoriei, tradiției și spiritualității românești”, a declarat Mircea Fechet.
În acest context, a fost lansat în consultare publică și Ghidul de Finanțare al programului național ”Rangerii Juniori” (#PNRJ), despre care ministrul a afirmat: „Am discutat astăzi și despre programul pilot, Rangerii Juniori prin care finanțăm anul acesta cele 23 de administrații de parcuri din România cu 10 milioane de lei. Finanțăm activități în parcurile naționale, finanțăm cazarea copiilor, servicii de catering și activități în sine, iar în măsura în care programul se va dovedi unul de succes, în anii viitori ne propunem să fim și mai ambițioși, să alocăm un buget și mai mare și până la urmă să reușim și în România, replicând modelul din alte țări, ca această activitate, de ranger junior, să fie cât mai des întâlnită în rândul tinerilor.”
MMAP în parteneriat cu Ministerul Educației, cu administrațiile parcurilor naționale și naturale, cu angajații din teritoriu de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (#APM) din teritoriu sau ai Administrației Naționale Apele Române va desfășura acest program care se dorește a fi dezvoltat în anii următori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.