Acasă Social Ziua Europei, celebrată la Brașov prin reprezentații muzicale și expoziții artistice

Ziua Europei, celebrată la Brașov prin reprezentații muzicale și expoziții artistice

0

9 Mai marchează Ziua Europei, o zi în care sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, o nouă formă de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput.

În luna mai, UE invită toate cele 27 de state membre să sărbătorească unitatea europeană și să participe la o serie de activități prin care cetățenii săi să dobândească competențe necesare unei lumi mai bune, să înțeleagă mai bine efortul susținut de UE în această direcție, deoarece 2023 este Anul Competențelor.

Ziua Europei se va sărbători și la Brașov! Evenimentul este centrat pe artele vizuale și prezentarea către publicul larg a unui grup de 8 artiști locali reprezentativi, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România Filiala Brașov, care își desfășoară activitatea în ateliere profesionale, în spațiile de pe Bulevardul Victoriei nr. 2. Cei 8 artiști vizuali prezenți în expoziție sunt: Aurelian Apostol, Viorica Ardeleanu Kovacs, Simona Cadar, Diana Ivana Constantinescu, Mihai Corneliu, Gabriela Marica, Mariana Mattis – Teutsch, Marcela Rădulescu, iar parte din opera lor – sculptură, pictură, grafică, fotografie – va fi prezentă în expoziția de la Centrul Cultural Apollonia Hirscher.

Evenimentul va include și o reprezentație muzicală, în așa fel încât publicul să beneficieze de un produs cât mai plăcut, respectiv o paradă a Fanfarei de Juniori, care va porni din Piața Sfatului spre Centrul Cultural Apollonia Hirscher, și un recital cu titlul „Oda Bucuriei”, oferit de unul dintre corurile de copii din județul Brașov, parte a proiectului Cantus Mundi al Corului Madrigal, ce va avea loc la Centrul Cultural Apollonia Hirscher, în deschiderea vernisajului.

Totodată, de ziua Europei, Clubul Soroptimist Internațional Brașov este onorat să participe cu expoziția de fotografie itinerantă intitulată “Women’s eyes/ Ochii femeilor”, proiect al Uniunii Soroptimist Internațional din România (USIR), la care participă autoare din toate cluburile din țară: Brașov, București, Cluj, Craiova, Slatina, Timișoara și Târgoviște. Federația Europeană Soroptimist International deține statut consultativ la Consiliul Economic și Social (ECOSOC) al Națiunilor Unite, statut de participare la Consiliul Europei și Lobby-ul european al femeilor și contribuie activ în OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa).