Acasă Sănătate-Educație VIDEO. Rectorul Universității Transilvania din Brașov: „Sistemul de finanțare afectează performanța universităților...

VIDEO. Rectorul Universității Transilvania din Brașov: „Sistemul de finanțare afectează performanța universităților din România”

0

Universitatea Transilvania din Brașov se confruntă, la fel ca multe alte instituții de învățământ superior din România, cu provocarea echilibrului între finanțare și calitatea educației. Rectorul Ioan Abrudan a discutat despre această situație în cadrul emisiunii „Oameni faini la Brașov”, realizată de Transilvania365, evidențiind dificultățile sistemului și diferențele majore față de universitățile de top la nivel global.

„Eu întotdeauna am spus: calitatea unei pregătiri trebuie privită și prin prisma resurselor alocate. Vă dau un exemplu: sunt studenți sau poate chiar și cadre didactice care nu ar avea ce căuta într-o universitate. În ceea ce privește studenții, atât timp cât sistemul de finanțare este în funcție de numărul de studenți – căci 70% din finanțarea pe care o primim este în funcție de numărul de studenți, iar restul de 30%, în funcție de un set care include mai mulți indicatori de calitate – cum să faci performanță? Noi în momentul în care pierdem studenți, pierdem din finanțare. 

Dacă mă întrebați de raportul cost-calitate, adică de calitatea pe care noi o dăm pentru resursele care ne sunt alocate, eu zic că nu stăm rău. Dacă ne raportăm la ceea ce se produce la nivel internațional, în ceea ce privește calitatea, bineînțeles că nu stăm atât de bine. Și nu doar noi, ci toate universitățile românești. Și nu doar cele românești ci și multe universitățile din țările foste comuniste.”, a precizat rectorul.

În 2024, Universitatea Transilvania din Brașov a avut cel mai mare buget din istoria sa: 86 de milioane de euro pentru aproape 22.000 de studenți. Deși această sumă poate părea impresionantă, comparația cu instituțiile de elită la nivel mondial este grăitoare.

„În 2024, bugetul Universității Transilvania din Brașov a fost cel mai mare din existența sa: 86 milioane de euro pentru aproape  22.000 de studenți.

Gândiți-vă că sunt universități cu 10.000 de studenți, în top mondial, care au buget de peste un miliard de dolari pe an. Deci de 10 ori mai mare, la un număr de studenți redus la jumătate. E clar că acolo este investiția mult mai mare și este normal ca rezultatele să fie și mult mai bune.”, a explicat Abrudan.

Altfel spus, diferența de investiție se reflectă direct în calitatea cercetării, infrastructurii și oportunităților academice oferite studenților.