Joi, 30 mai începând cu ora 09:30, la Primăria Brașov a avut loc o conferință de presă având ca temă „Lansarea concursului internațional de soluții pentru reconversia platformei industriale Rulmentul”.
La aceasta a participat primarul Allen Coliban, alături de Ștefan Bîlici, președintele Ordinului Arhitecților din România, organizatorul concursului.
Conform temei de proiectare realizate de către Ordinul Arhitecților din România, în baza contractului cu Primăria Brașov, participanții la concurs trebuie să îndeplinească 3 obiective principale, respectiv stabilirea unei viziuni de dezvoltare urbană pe termen mediu și lung pentru regenerarea Platformei industriale Rulmentul, care se va transpune într-un Plan Urbanistic Zonal; realizarea unui proiect pentru amenajarea unui parc, cu o suprafață de aproximativ 11 hectare și documentația tehnică pentru reabilitarea ansamblului Hangar 6. La acestea se adaugă și un obiectiv secundar, cel de elaborare documentații pentru punerea în siguranță a clădirilor de patrimoniu existente.
,,Primul obiectiv al concursului este definirea unei viziuni de dezvoltare și de conversie pe termen mediu și lung a acestei platforme. Viziunea asta de dezvoltare se transpune apoi, tehnic, într-o documentație de urbanism PUZ, Plan Urbanistic Zonal, care reglementează din punct de vedere funcțional și morfologic, dimensional, cantitativ, modul de construire sau de utilizare a clădirilor existente. O astfel de documentație este obligatorie pentru a putea merge mai departe și, apoi, punct cu punct, clădire cu clădire sau zonă cu zonă să se poată realiza proiectele de conversie funcțională și de reutilizare a clădirilor existente sau de construcții noi, vom vedea. Ăsta e un punct, viziunea. Al doilea punct este realizarea unui parc. Terenul neconstruit și cu câteva construcții care sunt incluse în perimetrul acestui nucleu, definit prin tema de concurs, care acoperă 11 hectare, deci tot acest teritoriu va fi transformat într-un parc public. Prin concurs vom avea, la final, contractarea lucrărilor de proiectare pentru parcul public. Al treilea obiectiv este conversia uneia dintre clădirile istorice valoroase, ansamblul Hangarului 6, din cadrul seriei de hangare care au aparținut Flotilei de aviație. O clădire cu caracteristici istorice, valori importante, dar în același timp importantă și ca poziționare în sit, este un cap de perspectivă, capătul axei structurante a sitului și, în felul acesta, prin activarea prima oară a acestei clădiri, se va putea pune în mișcare întregul sit. Mai adaug încă ceva, în privința intervențiilor care vor rezulta de pe urma concursului se numără și punerea în siguranță a clădirilor existente. Participanții la concurs vor trebui să propună și soluții pentru punerea în siguranță a acestor clădiri, astfel încât să putem desfășura treptat acest proces de reconversie, de regenerare urbană la scară mare”, a declarat arhitectul Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților din România.
Conform regulamentului de concurs, termenul limită pentru depunerea proiectelor este 4 octombrie, 2024. Conform președintelui OAR, în perioada următoare se va organiza o vizită pe teren pentru proiectanți și vor avea loc mai multe sesiuni de întrebări și răspunsuri pentru cei care participă la acest concurs.
Un juriu internațional va fi format din peisagiști, urbaniști și arhitecți din mai multe țări, cum ar fi Germania, Ungaria, Italia, Elveția și România.
În data de 15 octombrie juriul va anunța câștigătorul acestui concurs de soluții, precum și celelalte proiecte premiate, astfel:
- Premiul I = Încheierea contractului de proiectare pentru cele trei obiective principale și cel secundar. Valoarea contractului de proiectare este de 11.324.520,00 lei, fără TVA;
- Premiul II = 209.243,70 lei, fără TVA;
- Premiul III = 125.210,09 lei, fără TVA;
- Mențiune 1 = 41.848,74 lei, fără TVA;
- Mențiune 2 = 41.848,74 lei, fără TVA;
- Mențiune 3 = 41.848,74 lei, fără TVA.
Perioada de pregătire a unui astfel de concurs durează câțiva ani
Președintele OAR, arhitectul Ștefan Bâlici, a explicat de ce pentru implementarea unor astfel de proiecte este necesară o perioadă mai lungă de timp, atât pentru pregătirea concursurilor de soluții, cât și pentru implementarea lor, dând exemple din Belgia, Germania sau Franța, dar și din țara noastră.
,,Organizarea unor astfel de concursuri de soluții presupune elaborarea unor studii de fundamentare serioase care nu se pot face toate în același timp, ci în succesiune. E vorba de studiile de teren, identificarea tuturor corpurilor de clădire și a amenajărilor și transpunerea lor pe suportul topografic, pe care urmează apoi să fie elaborat proiectul. Este vorba, tot la categoria studii de teren, de studiul geotehnic, deci foraje și cercetare în privința naturii terenului de fundare, că de asta depinde și alegerea soluțiilor structurale pentru orice construcție sau conversie a unei clădiri existente. Apoi, expertiza tehnică a clădirilor care există pe teren și releveu, adică măsurători și transpunere în desen a tuturor clădirilor, pentru că toate acestea constituie baza obligatorie pentru proiectare. De asemenea, s-a adăugat studiul istoric de fundamentare, care identifică valorile de patrimoniu cultural, adică valori istorice și estetice care există acolo, specifice patrimoniului industrial. Se adaugă studiul peisagistic, pentru că între timp, după o perioadă așa lungă de abandon, întreg acest teritoriu s-a denaturat și are valori peisagistice care au fost identificate, și un studiu privind contaminarea terenului, pentru că și aici alegerea funcțiunilor și a soluțiilor de proiectare depinde și de contaminarea care există ca urmare a activității industriale. Orice sit industrial e contaminat într-un grad sau altul, deci e un alt factor care trebuie avut în vedere. Toate aceste studii sunt de durată și, de asemenea, de durată este și procedura administrativă de pregătire a documentației pentru concurs: tema de concurs, regulamentul pe care le-a realizat Ordinul Arhitecților prin consultanții săi de specialitate. Toate adunate conduc într-adevăr la o astfel de perioadă, dar, așa cum am precizat și mai devreme în intervenția mea, este un lucru obișnuit. Concursurile pe care noi le realizăm în țară, cu consilii județene și primării, ne arată că perioada de pregătire poate să se întindă pe câțiva ani în situațiile mai complexe”, a precizat Arh. Ștefan Bâlici, președinte OAR.