Lecție de istorie predată chiar de Ziua Națională a României!
Cea mai recentă emisiune ”Oameni faini la Brașov” l-a avut ca invitat pe istoricul Nicolae Pepene. Directorul Muzeului Județean de Istorie a punctat elemente importante din existența Brașovului, pornind de la denumirea sa, incendiul din 1689, perioada comunistă, interbelică.
De la Kronstadt, Stalin la Brașov
Denumirea Kronstadt este legată de coroana regală. A fost un oraș liber, aceasta a fost condiția pe care au pus-o coloniștii sași când au venit în Transilvania, de a avea libertate, libertate comercială, cetățenească. În Evul Mediu, orașul nostru a fost cel mai bogat din Transilvania.
După denumirea de Kronstadt, avem denumirea pe care am moștenit-o și în prezent, Brașov. E greu de spus de unde vine această denumire, rezonanța este slavă.
10 ani ne-am numit orașul Stalin. Istoria comunismului din România începe aici. Ideea denumirii a fost prezentată în presa de atunci ca aparținând muncitorilor ceferiști, dorind să lege această inițiativă de Gheorghe Gheorghiu-Dej, care venea din lumea ceferiștilor. De ce a fost ales Brașovul pentru a purta numele Stalin? Pentru că era un oraș frumos, în inima țării, dar și ca o răzbunare sovietică pe sași.
Sute de ani Brașovul și-a protejat bogățiile pe cont propriu. Momentul incendiului din 1689 a reprezentat un fir roșu care despică istoria Brașovului.
În ce epocă ați alege să trăiți?
În prezent. Din punctul meu de vedere, românii nu au trăit niciodată mai bine decât acum. Cât timp Partidul Comunist și extrema dreaptă nu au nici o șansă în România, încă suntem un popor înțelept. Cei mai buni conducători i-am avut în perioada regalității și tot atunci am avut și cei mai buni politicieni. Din păcate, politicienii de acum reprezintă oglinda societății. Nu mi-ar fi plăcut să trăiesc în perioada comunistă, deși am fost nevoit să o fac. Comuniștii mi-au mâncat copilăria, tinerețea.
Cum atragem tânăra generație către istorie?
Istoria este o poveste frumoasă, chiar și când ai subiecte tragice. Poți să faci istoria atractivă, să aduci oamenii în muzeu, atâta timp cât vii cu subiecte atractive, provoci oamenii și vii cu povestea pe care să o înțeleagă fără să fi citit înainte nu știu câte cărți.