Astăzi, primarul Brașovului George Scripcaru și președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, au deschis Complexul Sportiv Carpați, prima bază sportivă de acest nivel inaugurată în ultimii ani. Complexul dispune de un teren de fotbal cu gazon artificial, o pistă de alergare cu 4 culoare, care poate fi omologată pentru competiții, și o sală de sport care respectă standardele impuse de liga națională. Conform primarului George Scripcaru, complexul va fi pus la dispoziția Liceului sportiv, pentru ca elevii de la această unitate de învățământ să își poată desfășura pregătirea la cel mai înalt nivel, dar și a celorlalte cluburi brașovene, pentru ca un număr cât mai mare de copii brașoveni să poată beneficia de aceste facilități.
,,Mă bucur că astăzi am ajuns în această fază. Terenul de fotbal și întreaga bază va fi la dispoziția Liceului sportiv, care va putea beneficia și de vechea sală, pe care o vom moderniza. La aceasta se adaugă tot ceea ce înseamnă cluburi de fotbal din municipiul Brașov, care, pe baza unui program discutat cu cei de la Direcția Administrare Infrastructură Sportivă, vor putea să utilizeze complexul pe care astăzi l-am dat în folosință, dacă se poate, 24 de ore din 24”, a precizat primarul George Scripcaru.
Primarul a ținut să mulțumească Federației Române de Fotbal, cu care s-a demarat acest proiect, și care ar fi trebuit să cofinanțeze amenajarea terenului de fotbal. Din cauza întârzierilor, s-a pierdut oportunitatea de finanțare.
,,Din păcate această inaugurare vine un pic prea târziu. Baza asta sportivă, știți bine, se află pe fosta bază sportivă Carpați. Este o bază pe care am preluat-o ca dare în plată, în contul datoriilor de la Uzina II. Am gândit un proiect aici cu mulți ani în urmă, în parteneriat cu Federația Română de Fotbal, care cofinanța acest proiect. Din păcate, administrația trecută a pierdut această finanțare și a trebuit să închidem noi investiția (din bugetul municipiului, n.n). Intenționez – și am discutat deja cu președintele FRF, Răzvan Burleanu – să ne compensăm pe o altă infrastructură sportivă în municipiul Brașov, unde Federația să vină cu partea de cofinanțare pentru a dezvolta tot ceea ce înseamnă infrastructură sportivă”, a explicat primarul George Scripcaru.
Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, și-a arătat toată deschiderea pentru a sprijini demersurile municipalității de a dezvolta infrastructura sportivă dedicată fotbalului, în special la nivel de copii și juniori.
,,Ne bucurăm foarte mult să vedem implicarea autorităților locale în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii fotbalistice, fiindcă fotbalul în România, în ultimii zece ani, a cunoscut o dezvoltare exponențială în numărul copiilor pe care îi regăsim astăzi pe terenul de fotbal. Iar acești copii au nevoie de terenuri cât mai multe și, totodată, dacă e posibil, să le putem utiliza 12 luni pe an. De aceea, atunci când ai o investiție într-o asemenea bază sportivă, modernă, cu gazon artificial, cu toate facilitățile sportive, cu siguranță este mult mai ușor să susții tot acest proces de dezvoltare pe care îl avem la nivelul fotbalului românesc. Ne dorim să putem să revenim cât mai curând posibil la Brașov și pentru inaugurarea unui stadion modern”, a precizat președintele FRF, Răzvan Burleanu.
Referitor la susținerea financiară pentru un alt proiect de infrastructură, președintele FRF a precizat că așa cum în 2018 a susținut cofinanțarea proiectului de la Brașov de construire a unei baze sportive care să includă și un teren de fotbal cu gazon artificial, va sprijini demersurile primăriei și pentru un viitor teren de fotbal.
,,Sunt sigur că, împreună cu domnul primar, vom putea să găsim oportunități noi de creștere a numărului de terenuri de fotbal. Știm că domnul primar are această deschidere pentru fotbal și înțelege că fotbalul e un fenomen social și în Brașov. Din fericire, în ultimii ani am avut un număr foarte mare de echipe de copii și juniori și foarte mulți juniori talentați – unii dintre ei au și ajuns la loturile naționale de juniori – astfel încât, împreună, putem să regândim acest proiect pe care, tot împreună, să-l dezvoltăm și să asistăm, poate într-un termen mai scurt, la deschiderea unui nou teren de fotbal de acest nivel”, a mai spus președintele FRF, Răzvan Burleanu.
Primarul George Scripcaru a prezentat și câteva variante care ar putea fi luate în calcul pentru un viitor parteneriat cu FRF, dând exemplu fostul stadion ICIM, în cazul căruia trebuie clarificată situația juridică, dar și Clubul Sportiv Brașovia, pentru care primarul a inițiat demersuri pentru a îl trece din subordinea Ministerului Educației în subordinea municipalității.
Descrierea investiției
- Teren de fotbal (gazon sintetic)
Dimensiuni: 105 x 68 m.
Suprafață: 7.140 mp.
Suprafața de joc: gazon sintetic
Soluția tehnică a fost aplicată în mai multe proiecte din România pe sol lutos și mlăștinos, fără a exista probleme în decursul anilor. Cel mai vechi proiect de acest tip este terenul sintetic din Complexul Sportiv Steaua.
- Instalație iluminat tip nocturnă pentru terenul de fotbal
Pentru iluminarea terenului de fotbal s-au montat patru stâlpi de 30 de metri, câte unul în fiecare colț al terenului, pe care au fost amplasate instalațiile de iluminat.
Conform Regulamentului UEFA privind infrastructura stadioanelor, în ceea ce privește stadioanele din categoria a doua (cu o capacitate între 200 și 1.500 de locuri) este necesară asigurarea unei instalații de iluminat a terenului pentru disputarea meciurilor în nocturnă (în plus, instalația este necesară pentru a permite meciurile televizate).
- Pistă de atletism cu 4 culoare (suprafață tip tartan)
Număr culoare de alergare: 4;
Lățime culoar alergare: 1,27 m;
Lungime culoar interior: 400,00 m.
Pentru a fi omologată pentru competiții oficiale, o pistă de alergare trebuie să fie de minim 400 m lungime, cu 4-8 culoare de alergare.
- Tribuna
Tribuna este amplasată pe latura de nord a terenului de fotbal și are o capacitate de 500 de locuri.
Din punct de vedere constructiv tribuna are infrastructura realizată din fundații din beton armat, iar suprastructura este realizată din confecții metalice.
- Sală de sport
Sala de sport este compusă din două corpuri de clădire alipite structural – hala sălii de sport, cu o suprafață de joc de 20×44 metri, cu pardoseală de lemn, și corpul anexă, realizat pe lungimea sălii, cu o lățime de 6 m și parțial extins pe lățimea sălii.
Sala de Sport este prevăzută cu 184 de locuri, dintre care: 138 de locuri pentru public, pe 3 gradene, 6 locuri pentru oficiali, 28 de locuri pentru jucători și 12 pentru rezerve și antrenori. La acestea se adaugă un vestiar pentru antrenori și un depozit de materiale sportive.
Clădirea anexă este prevăzută la parter și are 4 vestiare pentru sportivi, 4 vestiare pentru antrenori, un vestiar pentru arbitri și un vestiar pentru personalul sălii, o sală de ședințe, un birou pentru oficiali, două grupuri sanitare, garaj, centrală termică. La etaj sunt amenajate o sală de mese, două grupuri sanitare, 4 birouri și o magazie.
Detalii contract
Construire stadion, pistă atletism, tribună și sală de sport – str. Zizinului nr.119
Constructor: S.C. Romconstruct Group SRL Ploiești
Ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și predarea amplasamentului: 9.09.2020
Ordinul de începere a lucrărilor de construire 07.03.2022;
Valoare cu TVA = 47.579.375,55 lei;
Finanțare: buget local.