Acasă Social „Vestitorii primăverii, Simfonia culorilor” – expoziție de goblenuri la Centrul Cultural Reduta...

„Vestitorii primăverii, Simfonia culorilor” – expoziție de goblenuri la Centrul Cultural Reduta Brașov

0

Serviciul Cultură Tradițională organizează expoziția cu creațiile artizanului Nicolae Ionescu, creații realizate în cusătură tip goblen pe pânză, reproduceri ale unor tablorui celebre.

Vizitatorii vor putea admira reproduceri în fir ale următoarelor picturi celebre:

·       Portret de fată tânără Nicolae Tonitza;

·       De unde venim? Ce suntem? Încotro mergem, Paul Gaugain, 1897, Museum of Fine Arts- Boston;

·       Portretul Dorei Maar, Pablo Picasso 1937, Muzeul Picasso- Paris;

·       Tefik, personaj din Mangalia Nicolae Tonitza;

·       Bărci pe plaja Saint Maries-De-La-Mér 1888, Rijkmuseum Van Gogh- Amsterdam.

Un număr de peste 30 de goblenuri vor colora foaierul Centrului Cultural Reduta.

Dr. Ing. Nicolae Ionescu, admirator al culorilor, se prezintă:

„M-am născut la 4 Decembrie 1950 în comuna Vânători, sat Archita, din extremitatea sudică a județului Mureș. Șederea mea acolo a fost de foarte scurtă durată deoarece familia mea s-a mutat la Blaj, prin natura serviciului tatălui.

Aici, în acest orășel mai special situat între dealuri pline de păduri, unele considerate “fără sfârșit”- ca întindere, dar și pe malul celor două Târnave (cea Mare și cea Mică) mi-am petrecut întreaga tinerețe. Aici, în formarea mea ca om am beneficiat de unele învățături ale Școlii Ardelene care mi-au trezit respectul atât pentru cunoaștere, cât și pentru a dărui ceva bun, oricât de puțin, celor din jur. Admirația și dragostea față de frumos am descoperit-o când am frecventat cursurile liceului agricol cu specific horticol. Acolo, printre atâtea flori pe care le-am cunoscut, întreținut și înmulțit, mi-au sădit în suflet dragostea de a putea perpetua astfel de îndeletniciri prin mai multe forme.

Cursurile facultății de agricultură de la București mi-au dat posibilitatea de a putea observa frumosul în toată măreția lui, nu la o scară relativ mică- așa cum este cea din sere de exemplu, ci la cea de ordinul milioanelor de metri pătrați cu grâu, porumb și floarea-soarelui. În aceste condiții frumosul din mine s-a complectat chiar și cu “buruienile” din culturi, a căror diversitate și frumusețe a fost și este infinită.

Ca tânăr inginer am cunoscut zona Argeșului și a Piteștiului, în primul rând ca mod de viață din această parte a țării, total diferită de locurile unde m-am născut, copilărit și studiat. Aici comunele și satele înfloresc la zile de sărbătoare prin portul popular a cărui nuanțe de roșu te impresionează.

Aici am considerat că este foarte bine ca să încerc mici reprezentări ale frumosului atât la șevalet, cât și prin modelare. Astfel, m-am înscris la cursurile Școlii Populare de Artă Pitești, la secția pictură. Pregătirea mea a durat 3 ani, însă la rugămințile mele am mai urmat încă un an, din plăcerea de mai rămâne un timp printre pictori și sculptori. Acest mediu de lucru printre artiști a fost deosebit de frumos și benefic.

Cu toate acestea, momentul în care am început să încep și să lucrez culoare a fost după ce s-a născut primul și apoi cel de-al doilea băiat al nostru. Odată cu grijile din familie, mi-am alocat din ce în ce mai mult timp pentru lucru. Începutul “picturii cu acul” s-a întâmplat la o întâlnire de familie la Brașov când fratele meu mai mic lucra în schimbul trei la uzină goblen, sistem care m-a impresionat foarte tare. Așa că am început cu primele lucrări după model. La un moment dat, eu cunoscând o parte din picturile originale ale unor artiști din muzeele vizitate, am trecut la compoziția proprie după modelele care m-au impresionat cel mai mult. O dată, de Ziua Femeii, 8 martie, am reușit o realizarea unei expoziții la Muzeul Dinicu Golescu din Pitești. Sunt mulțumit de ce am realizat până acum și sper ca și pentru cei care vor dori să mă viziteze, să transmit câte ceva din frumosul de care avem atâta nevoie.

Cu alese considerații, N. Ionescu

Vă invităm să pătrundeți în fascinanta lume a cusăturilor tip goblen!