Acasă Administrativ Un rezervor pentru viitor. Resursa de apă este limitată!

Un rezervor pentru viitor. Resursa de apă este limitată!

0

Consiliul Județean Brașov și Compania APA Brașov prezintă mesajul comun și important pentru comunitatea brașoveană legat de risipa resursei de apă. Este un moment bun pentru a atrage atenția asupra acestui subiect și pentru a conștientiza oamenii. Mesajul este transmis prin creația artistului vizual Alex Baciu – cunoscut pentru creațiile sale murale atât în România, cât și în străinătate.

Pictura murală care poate fi observată pe bazinul de apă de pe Dealul Melcilor din orice colț al Brașovului este una dintre acțiunile de stradă care fac parte dintr-o campanie mai amplă de conștientizare a Consiliului Județean Brașov și a Companiei APA Brașov – WateroftheFuture, în cadrul proiectului european ”People and Planet – A Common Destiny”. Arta murală celebrează conștiința comunității prin angajamentul său față de ”Apa curată și sanitație” (ODD 6) și ”Acțiune climatică” (ODD 13), cele două obiective de dezvoltare durabilă cu care partenerii instituționali doresc să familiarizeze populația Brașovului. Județul Brașov este un caz fericit prin poziționarea sa geografică și bogăția naturală – însă în ultimii ani efectele schimbărilor climatice sunt tot mai observabile și în arealul nostru.

Pictura murală o considerăm un procesor eficient al informației, cât și al mesajului WateroftheFuture. Deși distanța dintre privitor și creația artistică de multe ori frânează considerabil comunicarea, în cazul nostru este un avantaj, datorită poziției unice care permite ca mesajul să fie vizibil din multe părți ale orașului, devenind astfel un hotspot sau chiar un nou landmark (reper) al Brașovului. Pentru că este greu să comunicăm publicului anumite evenimente/mesaje, mai ales cele de tip manifest pe care le dorim să devină o normalitate, am urmărit ca propunerea conceptului artistic al muralului să aibă impact, simplitate estetică și la final să fie un rezultat eficient în timp, astfel încât un număr cât mai mare de oameni să-l poată descoperi.

„Cred cu adevărat în puterea pe care arta stradală o are în conștientul comunității, nu doar revitalizează spațiile urbane, dar poate inspira, poate determina întrebări la nivelul conștiinței fiecăruia dintre noi, poate încuraja și naște atitudini la nivelul comunității. Arta inspiră și stimulează comunitatea și puteți vedea mândria pe care o are populația unui oraș, după ce un perete a fost pictat. Mesajul Consiliului Județean Brașov și al Companiei Apa nu este doar de înfrumusețare a unui spațiu atât de vizibil al Brașovului, ci are rolul de educare a comunității privind risipa de apă, se bazează pe teme precum durabilitatea și libertatea. Ca bonus, noi, autoritatea publică, și artistul vizual am ales să lucrăm cu materiale prietenoase cu mediu. O colaborare benefică și îmbogățitoare pentru urbe, între oameni atât de diverși, de la artiști la funcționari publici, la voluntari, mediu de afaceri și public”, a declarat Todorică Șerban, președintele Consiliului Județean Brașov.

 „Ne bucurăm să vedem primele rezultate ale parteneriatului dintre Consiliul Județean Brașov și Compania Apa Brașov, prin dezvoltarea și implementarea de acțiuni și activități în județul Brașov care să ducă la mobilizarea și conștientizarea tinerilor cetățeni și nu numai asupra schimbărilor climatice și în privința problemelor cu care se confruntă resursele de apă nu doar la nivel local, dar și global. Acest mesaj vizual nu l-am dorit doar o formă de înfrumusețare a unuia dintre obiectivele importante – Rezervorul de apă de pe Dealul Melcilor, ci un simbol care scoate în evidență mesajul pe care toată lumea ar trebui să îl ia în serios, acela legat de grija și respectul față de resursele de apă”, a afirmat Alina Bălătescu, purtător de cuvânt al Companiei Apa Brașov.

Acțiunea de stradă a Consiliului Județean Brașov a fost sponsorizată și de Coresi Shopping Resort și Aro Palace SA, și susținută de Asociația Kunstadt și platforma Urbaniada.ro. Proiectul ”People & Planet: a Common Destiny” este implementat în România de Consiliul Județean Brașov și Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21, și co-finanțat prin programul DEAR – Programul de educație pentru dezvoltare și de creștere a nivelului de conștientizare, inițiat de către Uniunea Europeană.

Articolul precedentPrima misiune a pompierilor români în Grecia
Articolul următorExemplare de Râs prezente în Munții Făgăraș