Acasă Social Un nou semafor în Brașov! Mâine va fi pus în funcțiune semaforul...

Un nou semafor în Brașov! Mâine va fi pus în funcțiune semaforul de la trecerea de pietoni de pe strada Lacurilor

0

De mâine va fi pus în funcțiune semaforul de la trecerea de pietoni de pe strada Lacurilor, la intersecție cu str. Nucului. Urmează semaforizarea trecerii de pietoni de pe Calea Feldioarei, la intersecția cu str. Ecaterina Teodoroiu

De mâine, 19 mai, va fi pus în funcțiune un nou sistem de semaforizare a unei treceri de pietoni, pe str. Lacurilor, la intersecția cu str. Nucului. Este cea de a treisprezecea trecere de pietoni semaforizată de la debutul programului de creștere a siguranței la trecerile de pietoni, în luna ianuarie 2021.

,,Unul dintre obiectivele noastre, ca și municipalitate, este ca Brașovul să fie un oraș sigur, din toate punctele de vedere, inclusiv cel al mobilității. De aceea acordăm o atenție foarte mare și celorlalte categorii de participanți la trafic, inclusiv pietonilor. Anul trecut am demarat un program care vizează siguranța la trecerile de pietoni, iar implementarea acestui program s-a dovedit un succes confirmat și de reducerea incidentelor, inclusiv cele grave, care implicau pietonii. Împreună cu poliția am stabilit o listă cu trecerile de pietoni care ar trebui semaforizate, listă care se actualizează permanent, în funcție de condițiile de trafic. Mâine va fi pus în funcțiune cel de al treisprezecelea semafor, pe strada Lacurilor, la intersecția cu strada Nucului, dar mai avem pe lista de investiții și alte treceri de pietoni – lucrăm la cea de pe Calea Feldioarei, intersecție cu Ecaterina Teodoroiu, și urmează cea de pe Mihai Kogălniceanu, intersecție cu bulevardul Griviței”, a precizat primarul Allen Coliban.

Vă reamintim că, în cadrul acestui program, primul semafor cu buton din acest pachet este funcțional din luna ianuarie 2021, pe Bulevardul Griviței, la Farmacom, iar începând cu luna aprilie au mai fost puse în funcțiune alte 11, respectiv: str. Carpaților; str. Mureșenilor (Piața Sfatului); b-dul Saturn, intersecție cu Aleea Minerva (la blocul Potcoavă); str. 13 Decembrie, intersecție cu str. Pictor Luchian; str. 13 Decembrie, la intersecția cu str. Ioan Popasu; str. Buzești, la intersecție cu Ecaterina Teodoroiu; Calea București, înainte de sensul giratoriu Calea București – Saturn – Poienelor (McDonald’s), pe direcția de mers spre centru; la Colegiul Nicolae Titulescu, pe Calea Feldioarei, intersecție cu str. Baciului; pe str. Crinului, în zona Școlii Gimnaziale nr. 11 și pe str. Prunului, în dreptul Școlii Gimnaziale nr. 25.

Conform datelor furnizate de Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brașov, dacă înainte de punerea în funcțiune a semafoarelor, pe aceste străzi au fost înregistrate, în perioada 1.01.2019 – 31.12.2020, 5 accidente rutiere soldate cu decesul victimelor, 21 de accidente rutiere soldate cu rănirea gravă a victimelor și 35 de accidente rutiere soldate cu rănirea ușoară a victimelor, după montarea semafoarelor pietonale, pe perioada anului trecut nu a fost înregistrat nici un accident mortal, s-au înregistrat 3 accidente rutiere soldate cu rănirea gravă a victimelor și 12 accidente rutiere soldate cu rănirea ușoară a victimelor.

Semaforizarea și iluminarea suplimentară a trecerilor de pietoni reprezintă o alternativă pe care Primăria Brașov și-a propus să o implementeze în locul sistemelor de reducere a vitezei (bumpere), care încetinesc excesiv traficul și măresc poluarea.

Toate trecerile de pietoni sunt echipate cu buton de ,,cerere traversare pentru pietoni”, în așa fel încât traficul auto și cel pietonal să fie optimizate în zona respectivă și să țină cont de necesarul de traversare (spre deosebire de sistemele cu timpi ficși de semaforizare).

Locurile de amplasare au fost stabilite în Comisia de circulație, ținând cont de solicitările poliției rutiere (naționale), pe baza analizei riscului de accidente și a necesarului de fluidizare a traficului.

Iluminare suplimentară pentru 29 de treceri de pietoni

Vă reamintim că anul trecut au fost instalate sisteme de iluminat suplimentar pentru 29 de treceri de pietoni. Iluminarea separată a trecerilor de pietoni permite ca pietonii să fie foarte vizibili pentru conducătorii auto care se apropie, prin crearea unui contrast puternic între trecere și suprafața carosabilului, a unui „tunel” de lumină. Acesta este obținut prin utilizarea unei distribuții optice asimetrice, care oferă un nivel ridicat al iluminării verticale a pietonului, pentru a fi văzut de conducătorul auto. De asemenea, trecerea de pietoni beneficiază de un nivel ridicat al iluminării orizontale, care o face vizibilă de la mare distanță. Lumina albă, alături de o distribuție luminoasă asimetrică precisă, furnizează o soluție foarte eficientă pentru iluminatul trecerilor de pietoni. În acest mod se obține un contrast pozitiv pe fiecare bandă de circulație, determinând observarea în timp util a pietonilor antrenați în traversarea străzii.

Totodată, stâlpii utilizați pentru semnalizarea trecerilor sunt vopsiți galben/negru, diferit de restul stâlpilor de iluminat din Brașov. În acest moment, în municipiul Brașov sunt 32 de treceri de pietoni semaforizate cu buton, 12 treceri cu semaforizare corelată, de tip „undă verde“ (cum sunt cele două din dreptul Tribunalului, de pe Strada 15 Noiembrie, Bd. Iuliu Maniu sau, mai nou, cele de pe 15 Noiembrie și Calea București, înainte de sensul giratoriu de la ,,Trei alimentare”, care anterior au fost cu buton), și alte 52 de treceri de pietoni iluminate suplimentar.