Acasă Social Un nou muzeu în județul Brașov

Un nou muzeu în județul Brașov

0
Peste aproximativ o săptămână se va deschide la Șinca Veche un nou și frumos muzeu dedicat lui Iosif Vulcan.
Jurnalistul, poetul, dramaturgul Iosif Vulcan a fost un mare cărturar al secolului al XIX- lea, la revista „Familia” de la Oradea, pe care o coordona și era propietarul aelei publicații  unde a debutat ccu o poezie, la 16 ani, marele poet Mihai Eminescu.
Dacă la Oradea există un muzeu dedicat lui Iosif Vulcan, iată, în județul Brașov, printr-o inițiativă particulară, cea a familiei de doctori Vulcan se va deschide un nou muzeu. Puțini știu că Iosif Vulcana a avut legătură cu Șinca Veche, pentru că din aceste locuri erau strămoșii lui, iar spre sfârșitul vieții a și vizitat școala și biserica din acest sat de sub munte.
Doamna doctor Vulcan s-a străduit și anul trecut a ridicat un bust în fața școlii din Șinca dedicat lui Iosif Vulcan, De altfel, cunoscutul doctor Florin Vulcan, soțul doamnei doctor este strănepot al marelui cărturar Iosif Vulcan.
Prin amabilitata doameni doctor și după o neobosită documentare am primnit câteva numere ale revistei „Familia” din anii 1865 și 1866, scanate și făcute rost de la Biblioteca Unveristăă din Cluj. Digitizarea acestor documente, ca și accesul ușor la ele fiind un început de drum al bibliotecilor din România, iar această bibliotecă a fost printre primele care au făcut astfel de demersuri.
Mai jos vă prezentăm două numere ale revistei „Familia” din anul 1865 cu o rubrică de rebus, aveau și alte teme interesante,  era promovat șahul în acei ani. Tot într-o astfeld e revistă avem un articol interesant despre situația femeilor la jumătatea secolului al XIX-lea. Un alt articol „exotic” ni s-a părut cel despre „Diferite obțiuni despre sărutat”.
Sperăm să vă placă aceste articole și  începănd cu luna iulie, după ce se obțin avizele necesare să se viziteze acest nou muzeu, mai ales că în zonă vin numeroși turiști pentru Templul Ursitelor, biserica- mănăstire, Băile Perșani și alte obiective turistice din zonă.