Un nou îndulcitor a primit undă verde din partea Uniunii Europene și va putea fi folosit în fabricarea mai multor alimente, de la conserve, chipsuri, deserturi, înghețate, marmelade și până la guma de mestecat. Este vorba despre glicozidele steviolice glucozilate sau, pe scurt, E 960d. Glicozidele steviolice glucozilate vor fi folosite mai ales în produsele fără adaos de zahăr și cu puține calorii. Îndulcitorul este chiar de 200 de ori mai dulce decât zaharoza.
oate fi cumpărat sub formă de tablete, soluție lichidă sau pulbere. Iată o listă cu produsele în care glicozidele steviolice glucozilate pot fi un ingredient.
- Produse cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr:
- Produsele lactate fermentate aromatizate
- Înghețată
- Paste tartinabile pe bază de fructe uscate
- Produse din cacao și ciocolată
- Produse de cofetărie
- Gumă de mestecat
- Decorațiuni, învelișuri și umpluturi, cu excepția umpluturilor pe bază de fructe
- Nectaruri de fruct
- Băuturi aromatizate
- Băuturi pe bază de cafea, ceai și infuzii de plante
- Preparate cu valoare energetică redusă:
- Preparate din fructe și legume, cu excepția compoturilor
- Cereale pentru micul dejun cu conținut în fibre de peste 15 % și conținând cel puțin 20 % tărâțe
- Supe și ciorbe
- Gemuri, jeleuri și marmelade
- Piure de castane neîndulcit
- Paste tartinabile din fructe sau legume
- Bomboane și acadele
- Dropsuri mentolate
- Pastile pentru gât pentru împrospătarea respirației puternic aromatizate
- Conservele dulci-acrișoare din fructe și legume:
- Fructe și legume în oțet, ulei sau saramură
- Produse fine de panificație
- Conserve și semiconserve dulciacrișoare din pește și marinate din pește, crustacee și moluște
- Îndulcitori de masă sub formă lichidă
- Îndulcitori de masă sub formă de pulbere
- Îndulcitori de masă sub formă de tablete
- Muștar
- Sosuri
- Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale
- Alimente dietetice pentru controlul greutății, destinate să înlocuiască complet aportul alimentar zilnic sau o masă individuală
- Bere fără alcool sau cu un conținut în alcool care nu depășește 1,2 % din volum
- Băuturi alcoolice, inclusiv băuturi spirtoase cu mai puțin de 15 % alcool
- Gustări pe bază de cartofi, cereale, făină sau amidon
- (Fructe cu coajă lemnoasă prelucrate
sursa infocons