Acasă Social Un consilier județean acuză

Un consilier județean acuză

0
Un consilier județean prezintă brașovenilor problema hranei pacienților din spital. Este vorba despre Dragoș Dumitru, consilierul care a solicitat lămuriri de la instituțiile abilitate privind banii alocați pentru mâncarea din unitățile spitalicești.
”Revin cu problema mancarii din spitalele brasovene. Am cerut documente de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta si…dupa aproximativ o luna jumatate am primit si raspuns:
1. Portia este definita in contractul cadru ca si 3 mese pe zi per pacient plus suplimente. De ce pe tabelul primit are portia defalcata pe mese si cost pe fiecare masa in parte?
2. Am cerut la DSP sa imi transmita numarul de pacienti internati in perioada ianuarie 2021- decembrie 2021. La data publicarii nu am primit raspuns oficial, dar neoficial ar fi in jur de 22.700 externari. Tinand cont si de anii trecuti unde media este undeva la 33 000 externari pe an, pare plauzibil. Intrebarea mea este de ce sunt 152.284 de portii de mancare taxate la numai 23 000 de internati? Oare bolnavii au fost atat de incantati de ce au primit incat au mai cerut de inca 6,5 ori aceeasi masa?
3. In tabelul primit cu platile efectuate catre firma de catering apare platita pentru hrana suma de 3 504 524,88 ron pe anul 2021. In bugetul spitalului la cheltuieli cu hrana apare suma de 1 863 283 ,33 ron. Restul de bani de unde sunt? Am intrebat la Consiliul Judetean daca subventioneaza hrana spitalelor. Raspunsul a fost negativ.
4. Conform legilor in vigoare in anul 2021 norma de hrana era de 11 ron per pacient pe zi ( include 3 mese pe zi plus suplimente). La un calcul simplu la suma platita catre firma de catering rezulta o medie de 23 de ron per portie. De unde vin restul de 12 ron? Exista documente care sa sustina aceasta suma? Mentionez ca am cerut contractul cadru si aditionale dar nu am primit nici un aditional.
5. Contractul cadru este facut pe o perioada de 4 luni . Nu am primit nici un aditional care sa arate o prelungire a acestui contract. Exista documentatie care sa sustina aceasta prelungire pana la finalul anului?
6. Am facut cerere de audienta cu directorul economic al spitalului sa lamureasca aceste intrebari. Concluzia doamnei director a fost urmatoarea :
Sunt prea putini angajati in departamentul administrativ al spitalului, salariile sunt mici (dansa chiar a vrut sa mentioneze ca salariul dansei e mai mic decat al unui medic ) iar cifrele primite sunt gresite. Nu conteaza ca sunt publice si unele din ele se gasesc pe website, ce am primit sunt cifre eronate si trebuie sa fac o cerere noua catre dansa sa imi spuna ce trebuie, DSP nu are de unde stii cati pacienti au fost externati, numai dansa stie si daca fiecare consilier ar face cate o cerere ca aceasta nu ar mai avea timp de munca. Si sa nu uit meritul firmei de catering care face mancarea cu 11 lei pe zi. Si apoi si-a adus aminte dansa ca diferenta de bani se gaseste in prestarile de serviciu. Adica mancarea costa 11 lei dar pregatirea mancarii mai costa cam 12 ron pe portie!
Mai sunt multe intrebari despre cum se da mancarea in spitalele din Brasov la care sper sa aflam raspunsul pe parcurs. Promit sa verific fiecare spital din judet in parte. Cetatenii acestui judet sunt indreptatiti la o masa normala, mai ales cand au cea mai mare nevoie de ea, in spital!
Solicit pe aceasta cale autoritatilor competente sa efectueze controale pentru lamurirea acestor probleme. Un audit independent ar fi cel mai corect„, a scris pe pagina sa de facebook  https://www.facebook.com/DumitruDragosCristian unde pot fi găsite și tabelele anexate.