Acasă Social Tot Scripcaru! Cel mai mare terminal RAT, dar și cel mai verde,...

Tot Scripcaru! Cel mai mare terminal RAT, dar și cel mai verde, se deschide mâine

0

Primăria continuă implementarea strategiei dedicate mobilității sustenabilă în municipiul Brașov, transportul în comun fiind axa principală de dezvoltare a unei mobilități ecologice. Astfel, de mâine va fi deschis primul terminal verde din municipiul Brașov, cel de la gară, care este și cel mai mare din municipiu, având 12 peroane. Noul terminal va asigura legătura dintre gară și 14 zone din oraș sau din aria metropolitană.

Proiectul a fost inițiat de George Scripcaru, fostul primar al Municipiului Brașov. Din păcate, actuala administrație a întârziat mult finalizarea investiției.

Terminalul este construit în zona parcării publice din stânga gării și este cel mai mare din Brașov, dispunând de 12 peroane, dintre care 4 vor fi dotate cu stații electrice cu încărcare rapidă.

Acoperișul autogării este tip terasă verde, circulabilă, cu gazon. Deoarece partea din spate a clădirii este parțial îngropată, spațiul verde de pe construcție este în continuitate cu restul spațiului verde.

Totodată, terminalul înseamnă nu doar o zonă de peroane asfaltată, ci și amenajarea unui spațiu verde cu gazon, prevăzut cu 70 de arbori și 20 de arbuști decorativi, pentru confortul călătorilor care așteaptă autobuzul.

Pe copertina peroanelor au fost amplasate panouri fotovoltaice.

Platforma carosabilă asigură locul pentru oprirea a 12 autobuze, respectiv 9 locuri pentru autobuze cu lungime maximă de 13 m și 3 locuri pentru autobuze articulate cu lungime de 18 m.

Dintre acestea, 4 locuri sunt destinate încărcării autobuzelor electrice și sunt echipate cu stații de încărcare.

În plus, amplasamentul a fost prevăzut și cu 7 locuri de parcare pentru autoturismele persoanelor cu dizabilități.

Terminalul asigură accesul brașovenilor spre gara Brașov pe următoarele linii: 4, 17B, 29, 32, 35, 37, 40, 54, legătura cu aeroportul pe linia A1 și cu zona metropolitană pentru liniile: 310, 320, 511, 520, 540

Acest proiect face parte din strategia municipalității de transformare a transportului în comun în principala alternativă de mobilitate urbană, în locul autoturismelor proprii.

Lucrările la acest terminal au fost executate de către asocierea S.C. Romfit Grup S.R.L. – lider – cu S.C. Har&H S.R.L. Valoarea lucrărilor a fost de 16,4 milioane de lei, fără TVA, majoritatea fonduri europene nerambursabile.