Acasă Actualitate Tinerii din Brașov vor beneficia de învățământ tehnic! Investiție de 141 de...

Tinerii din Brașov vor beneficia de învățământ tehnic! Investiție de 141 de milioane de lei  în educația profesională

0

S-a semnat contractul de finanțare pentru construirea Campusului integrat pentru învățământ dual. Prin acest proiect, tinerii vor beneficia de învățământ tehnic de la nivel liceal până la terminarea facultății.

Brașovul își continuă pionieratul în învățământul dual, prin construirea unui campus integrat destinat tinerilor, atât la nivel liceal, cât și universitar.

Miercuri, 4 octombrie, reprezentanții Municipalității și ai Ministerului Educației au semnat contractul de finanțare pentru construirea acestui campus, care va integra un centru educațional cu săli de clasă, ateliere tehnologice, bibliotecă etc., un cămin pentru elevi/studenți, o cantină și o sală de sport. Valoarea finanțării nerambursabile obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență este de peste 104 milioane de lei, iar valoarea totală a proiectului este de 141 milioane lei.

Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea învățământului profesional dual, cu rute complete (adică atât liceu, cât și facultate), pentru calificări solicitate pe piața muncii în industria auto și mecatronică, industria aeronautică, IT, alimentație publică și turism.

Campusul pentru învățământ dual va dispune de:

  • un centru educațional cu 10 săli de clasă, 10 ateliere tehnologice/de practică digitale + anexe (câte 2 ateliere pentru fiecare domeniu vizat, respectiv industria auto și mecatronică, industria aeronautică, IT, alimentație publică și turism), un atelier digital multifuncțional universitar,  bibliotecă (sală de lectură, birou administrator, rafturi cărți, spațiu discuție), spații de recreație la interior, spații tehnice și pentru depozitări, grupuri sanitare, cabinet medical, spații administrative, centru de resurse;
  • un cămin pentru elevi/studenți cu o capacitate de bază de 400 de locuri, distribuite în 198 de camere cu câte 2 locuri și 4 camere pentru persoane cu dizabilități. La acestea se vor adăuga atât camere pentru personal didactic și pentru invitați, cât și funcțiuni conexe: spații comune, spații tehnice și administrative;
  • o cantină cu bucătărie proprie și spații de luat masa, toalete și spații conexe (depozite, oficii). Cantina va funcționa în regim de cantină pentru elevi, cadre didactice și invitați. Capacitatea maximă va fi de minimum 101 persoane ce pot lua masa în același timp;
  • o sală de sport cu caracter multifuncțional, capabilă să găzduiască și evenimente care ar aduna mai multe clase din campus împreună, festivități, proiecții de film etc. Sala va fi astfel dimensionată încât să cuprindă un teren de sport multifuncțional. Capacitatea propusă este de 132 de persoane pentru activități sportive și 350 persoane pentru evenimente.

Campusul va fi construit în cartierul Stupini, pe Str. Albinelor nr. 29, pe un teren al municipiului, în suprafață de 28.896 mp.

Date proiect:

,,Campus Integrat pentru Învățământ Dual” este finanțat în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C15: Educație/Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior/Investiția 6: Dezvoltarea a minimum 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate.

Valoarea este de 141.534.676,47 lei, fără TVA, din care valoarea finanțării nerambursabile, asigurată prin PNRR, este de 104.145.220 lei.

 

 

Articolul precedentProtest la baza sportivă Metrom! DAIS a interzis accesul copiilor la antrenamente (FOTO, VIDEO)
Articolul următor”Oameni faini la Brașov”, invitat viceprimarul Sebastian Rusu, realizator Cristi Florea (VIDEO)