Acasă Magyar Timp de 20 de ani și-a abuzat sexual elevele, dar cazul abia...

Timp de 20 de ani și-a abuzat sexual elevele, dar cazul abia acum a ieșit la lumină!

0

IPJ Harghita a anunțat ieri, 28 noiembrie, printr-un comunicat, că un fost profesor de istorie, al Colegiului Național „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc este acuzat că, de mai bine de 20 de ani, acesta și-ar fi abuzat sexual elevele. Profesorul de istorie, pe numele său Zsolt Orbán, ar fi fost și consilier local, membru al UDMR, iar pe 10 noiembrie a demisionat din această funție „din motive personale”, potrivit presei locale.

„În urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii conform cărora un bărbat, cadru didactic al unui liceu din Miercurea-Ciuc, ar fi agresat sexual, în trecut, mai multe persoane, respectiv eleve ale unităţii de învăţământ în cauză, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita face următoarele precizări: poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului de caz, pentru stabilirea întregii situaţii de fapt în acest caz, urmând ca la finalul acestora să fie dată o soluţie prin Parchet”, a fost transmis de către Biroul de Presă al  IPJ Harghita care a declanșat inclusiv o anchetă internă în cadrul liceului.

Printre minorele pe care profesorul le-a agresat sexual se numără și o fată care avea 12 ani la acea vreme. În exclusivitate pentru publicația Átlátszó Erdély, aceasta, împreună cu alte 8 victime au povestit în detaliu cum profesorul lor, Zsolt Orbán, ar fi profitat de vulnerabilitățile vârstei lor și le-ar fi exploatat.

În 2003 ar fi fost făcută prima acuzație asupra profesorului, când părinții fetei de 12 ani i-au adus la cunoștință, directorului liceului, bănuielile lor. Cu toate acestea, nu a fost depusă nicio cere scrisă și nu a fost demarată nicio anchetă, iar profesorul a continuat să predea la acest liceu.

Din informațiile care reies din „ancheta” făcută de publicația Átlátszó Erdély, se pare că aceste relații erau create atunci când  profesorul chema elevele la el acasă sau când organiza diferite excursii în care elevii puteau face ce doreau: puteau fuma, puteau consuma alcool. Astfel era ștearsă limita impusă, indirect, de relația profesor-elev.

În presa locală (Ziar Hargita) mai este precizat  și că fostul profesor lucrează acum ca director,  în cadrul clubului de fotbal FK Csíkszereda.